Predsjednik LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku reagovao je na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Xhelala Sveçle u kojoj je povezao proteste veterana OVK protiv aktuelne kosovske vlasti sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i istakao da je takav stav uvredljiv, huškački i primitivan, te da ministar zbog takvih riječi treba da podnese ostavku.

On je na Facebooku kritikovao vlast što, kako kaže, ignoriše objavljeni snimak šefice Poslaničke grupe Samoopredjeljenja Mimoze Kusari-Lile sa predstavnicima Srpske liste, dok sa druge strane "sramno optužuje i vređa" borce OVK.

"Bezobzirna, huškačka i uvredljiva izjava ministra unutrašnjih poslova. Neosnovano etiketiranje novinara i sramno vređanje boraca - čak i ako se ne slažemo sa njima - novi je nizak nivo politike na Kosovu. Ignorisati komunikaciju šefa stranke sa teroristom, a sa puno mašte graditi huškački i konfrontirajući jezik je maskenbal", poručio je Abdixhiku.

Upozorava da govori predstavnika aktuelne vlade pozivaju na krizu, koliziju i nasilje, a da su Kosovu potrebni mudri umovi koji će pokazati razboritost i zalagati se za mir i jedinstvo građana.

"Ovaj jezik, sada dat, zahtjeva koliziju. To zahtjeva nasilje i krizu. Čini se da je um vlasti u nasilju i krizi. Danas nam je, međutim, potrebna razboritost. Potrebni su nam mudri umovi, koji okupljaju, a ne razdvajaju. Danas su nam, prije svega, potrebni političari koji se distanciraju od tako primitivnog načina razmišljanja. Takav način razmišljanja ne zaslužuje ništa osim otpuštanja. Ništa manje. Kosovo zaslužuje bolje. Kosovo mora da napravi novi put. Ovom jeziku, njegovom nasilju i huškanju nema mjesta", zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online