Sramotan rezultat!

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova Lumir Abdixhiku optužio je premijera Kosova Albina Kurtija za neuspjeh Albanaca na predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji. Kako je ocjenio, da su Albanci bili ujedinjeni, sa jednim kandidatom na predsjedničkim izborima, sada bi bili u drugom krugu.

“Bio bi to istorijski rezultat, ali Albanci su bili podjeljeni”, napisao je on na Facebooku, optužujući premijera Kosova da ima ulogu u podjeli tamošnjih Albanaca.

Abdixhiku je napisao da Kosovo treba da se vrati "politici svealbanskog ujedinjenja" i naveo da su upravo kosovske institucije podjelile Albance u Sjevernoj Makedoniji.

„U ovoj podjeli, populistički premijer Kosova i ceo njegov vladin aparat postali su aktivni akteri. Iz kabineta premijera Kosova, republičke institucije, umesto da se ujedine, uradile su ono što dobro znaju – podjelite i podjelite! Vodili su kampanju, radili propagandu, skrnavili jednog kandidata, ali se na kraju završilo katastrofalnim rezultatom”, rekao je dalje.

Abdixhiku je takođe poslao poruku onima koji su podržali koaliciju albanskih stranaka koja je izgubila od kandidata DUI Bujara Osmanija. On je rekao da bi "gubitnici" trebalo da pogledaju svoje predstavnike "koji su se pretvorili u populističke instrumente polarizirajuće stranke koja osim terora i sukoba - ne zna ništa drugo".

„Pomagati, a ne dijeliti. Sa punom pažnjom i posvećenošću saniraćemo sukobe sa Albancima u Makedoniji, Albaniji i 'dolini'!", napisao je Abdixhiku.

Kurtija kao glavnog krivca za loš uspjeh Albanaca u Sjevernoj Makedoniji vidi i bivši ministar spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi.

"Blerim Reka, bivši ministar, sada ambasador Kurtijeve vlade, prije četiri godine je dobio više glasova kao kandidat od Taravarija, zbog kampanje i finansijskih ulaganja 'Samoopredjeljenja' da ove godine instalira jednog političara u susjednoj državi. Kakav sramotan rezultat", napisao je Selimi.

Izvor: Kosovo Online