Audio zapis koji je danas poput medijske „bombe“ odjeknuo u kosovskoj javnosti, jeste snimak navodnog razgovora prošlog juna između potpredsjednika Srpske liste, Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredjeljenje Mimoze Kusari-Lile u njenom kabinetu.

U očito snimanom razgovoru, u opuštenoj atmosferi uz kafu, njih dvoje razmenjuju informacije u kojima je glavna ličnost Milan Radoičić, sa kojim je više puta direktno razgovarala i sama Kusari-Lila, od kojih je duži razgovor bio o struji na sjeveru.

„Čovjek nije destruktivni element“, kaže Simić. Štaviše, on za njega potvrđuje da je on glavni, a ne šef Srpske liste i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić. Njegova uloga je nezamenljiva od izbora 2013. godine, do dotadašnjih uklanjanja barikada. „Znači on ima mnogo širu sliku od svih nas naravno“.

Podsjećajući svoju koleginicu iz Samoopredjeljenja o uticaju Milana Radoičića, Simić kaže: „Na te neke odluke koje mi recimo donosimo zajedno sa njim, na to ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko“.

Ovaj snimak objavio je poznati kosovski novinar Berat Buzhala, urednik portala Nacionale, najavljujući da se radi samo o prvom dijelu njihovih razgovora tokom cijele godine, te da će objaviti i druge dijelove. I on je ocjenio ove razgovore kao „duboke, prijateljske i vođene na slobodan način“. U naknadnom opisu drugih, još uvijek neobjavljenih snimaka, Buzhala iznosi da je Srpska lista potvrdila da više preferira Samoopredjeljenje, a ne PDK, jer je upravo PDK započela sa hapšenjem članova Srpske liste. Takođe, on navodi i da se na snimcima shvata da je i sam Albin Kurti znao i čak podržao Kusari-Lila u ranijoj povjerljivoj koordinaciji.

U nastavku vam prenosimo transkript navodnog razgovora između Mimoze Kusari-Lile i Slavka Simića.

Slavko Simić: Znači ja sam razgovarao, znaš da sam te spajao sa Milanom, pričali ste po 30-40 minuta, samo da se nađe neko rješenje.

Kusari-Lila: Po dva – tri munuta.

Kusari-Lila: Molim vas za jedan espreso, jedan mali makiato, i jednu običnu vodu?

Kusari-Lila: Slušaj Slavko, meni je stvarno žao zbog svega što se dešava, ja bih od svih ljudi ovdje htjela da prvo da parlament funkcioniše kako treba.

Simić: Jel ste pričali po pet – šest minuta?

Kusari-Lila: Dva – tri minuta.

Simić: Pa jednom ste pričali dugo, ono kad smo pričali oko energetike, nebitno koliko je trajala minutaža.

Kusari-Lila: Da, oko struje za Sjever.

Simić: Prvo neko rješenje, i pokušavali smo da napravimo neki partnerski odnos, i onda šta se desi, desi se da, znači čovjek od kojeg bih rekao – dobijamo instrukcije, mislim normalno, sa kojim se konsultujemo, znači on ima mnogo širu sliku od svih nas naravno, na te neke odluke koje mi recimo donosimo zajedno sa njim, na to ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko.

Kusari-Lila: Ni Rakić? Ko je glavni u stranci? Rakić ili Milan?

Simić: On je samo predsjednik stranke i član vlade. Što se tiče svih tih odluka, mislim da nema potrebe to da me pitaš, ti znaš da smo već pričali o tome i ja sam ti objasnio kako funkcioniše. Prvo, čovjek nije zaslužio uopšte takvo ophođenje prema njemu. Stavili ste ga na „stop“ listu ovdje za neki slučaj koji nema blage veze sa njim.

Ti si meni tada rekla da ćeš da razgovaraš sa premijerom, da će premijer Enver da vidi o čemu se radi i da će da razgovara sa ministrom pravde i ministrom policije. Da li je tako bilo?

Onda kad smo imali situaciju oko izbora, znači ja ti samo vraćam tu neku retrospektivu, da imaš... mislim, ti imaš tu širu sliku, ja sam ti pričao o njemu – znači sve što se tiče i lokalnih izbora 2013. godine koji su održani na sjeveru, i sklanjanju barikada. Znači čovjek nije uopšte tu neki destruktivan element prema Kosovu.

To je taj partnerski odnos i samo se time pitaš za zakon lokalne samouprave. Mi imamo mnogo većih problema od zakona…

Kusari-Lila: Ali znam Slavko, ali sada su uslov ove tačke, ono što je na agendi sjednice, i neće se skinuti, ako i mi ne glasamo kao što smo pričali o tome, ili ako ih Vlada ne povuče. A on je tražio, ti znaš i sam, Enver je tražio…

Simić: Samo da ti kažem, mi smo prvo konstruktivni bili po tom pitanju, samim tim što nismo glasali protiv da to propadne.

Kusari-Lila: Znam.

Simić: Ti si danas rekla, čuo sam te šta si rekla na predsjedništvu „ili glasajte da to propadne ili….“

Kusari-Lila: Da, ja to iskreno mislim.

Simić: Ja sam isto iskreno rekao, mi da smo htjeli da to propadne od samog početka, to bi propalo.

Kusari-Lila: Znam. Preko nekoliko mjeseci, sada smo već od mjeseca februara, marta, aprila, maja i evo i juna mjeseca.

 



Kusari-Lila: Nemam ni broj ni komunikaciju sa Milanom Radoičićem

Kada je riječ o Kusari-Lila, ona je već izašla sa izjavom, kazavši da nema komunikaciju sa Milanom Radoičićem.

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje u izjavi za Ekonomiaonline, tvrdi da nikada nije komunicirala sa Milanom Radoičićem.

Za Radoičića je kazala i da će on biti uhapšen „onog trenutka kada ga policija uhvati“.

„Nemam ni broj ni komunikaciju sa Milanom Radoičićem. Spomenula sam ih, ovdje su bila dva predstavnika, dok sam ja sve vrijeme odbijala komunikaciju sa njim, a komunikacija koju je Srpska lista imala sa Milanom Radoičićem je njihova stvar, on je njihov podpredsjednik. On je poznat kakav je. Kurtijeva optužnica je vraćena Vladi, pa će on biti uhapšen onog trenutka kada ga policija uhvati. Dakle nema prostora za bilo kakvu drugu komunikaciju u odnosu na ovu osobu“, kazala je Kusari-Lila.

Ona sa druge strane, smatra da je objavljivanje ovog razgovora – „očajnički pokušaj da se blati Vlada“.