Nova runda dijaloga

Predsjednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila istakla je da je Kosovo i do sada pokazalo da je spremno da sarađuje kako bi se olakšalo spovođenje odluke CBK o ukidanju dinara, ali da rezultati današnjih razgovora u Briselu zavise od toga da li će međunarodna zajednica ubediti Srbiju da bude konstruktivnija.

Kusari-Lila je za Ekonomiju onlajn navela da je Kosovo pokazalo da je spremno i da odloži odluku CBK, ali i da olakša transfere dinara u euro.

"Čuli ste izjave predstavnika EU da je kosovska strana pokazala konstruktivnost i spremnost da pronađe rješenje u vezi sa olakšavanjem primanja uplata za predstavnike srpske zajednice na Kosovu. Trebalo bi pronaći rješenje da se olakša pristup alatima i mi smo pokazali volju za to, bilo odlaganjem proces ukidanja dinara za onima kojima je to izazov ili čak u sprovođenje transfera, odnosno konverziju dinara u eure i olakšavanje pristupa ili prijema ovih sredstava. Posebno smo zabrinuti za ljude treće životne dobi", rekla je Kusari-Lila.

Navela je da je Srbija strana koja pravi problem oko brojnih pitanja u okviru dijaloga, dodajući da spska strana lobira protiv članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"U ovom aspektu, već je postalo poznato da je Srbija destruktivna strana, Srbija je u svim elementima ranijih i nedavnih sporazuma Brisela i Ohrida pokazala nespremnost da ih sprovodi, od narušavanja teritorijalnog suvereniteta i bezbjednosti na Kosovu do intenzivnih lobiranja protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama, poslednji slučaj je pitanje članstva u Savjetu Evrope. Stoga će uspjeh današnjeg sastanka zavisiti od toga koliko će međunarodna zajednica biti uspješna u ubeđivanju Srbije da ne operiše sa do sada pokazanom destruktivnošću", zaključila je ona.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online