Izvršiti pritisak na Srbiju

Šefica poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila izjavila je za Teve 1 da se rješenje trenutnog problema na sjeveru može postići samo primjenom sporazuma koje su dogovorili Kosovo i Srbija dodajući da je za primjenu potrebno izvršiti pritisak na Srbiju.

"U trenutnoj situaciji problem nije pronalaženje rješenja. Postoji dogovor. Problem je u njegovoj implementaciji. A za njegovu primjenu, oči ne treba da budu usmjerene na Kosovo, već na Srbiju i to ne kroz međunarodnu konferenciju, već kroz insistiranje da prihvate sporazum za koji su se prvo izjasnili interno, a zatim ga spolja odbacili i u više navrata prekršili", kazala je.

Kusari-Lila ističe da je neprihvatljivo da se organizuje međunarodna konferencija na kojoj bi premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bili zatvoreni dok se ne okončaju sve nesuglasice ističući da je to nepotrebno od proglašenja nezavisnosti i da konferencije za pronalaženje rješenja za Kosovo nisu potrebne jer postoji Ustav i zakoni koji sve predviđaju.

Međunarodnu konferenciju predložio je premijer Albanije Edi Rama, a Kusari-Lila ocjenila je da je vrijeme za međunarodne konferencije o Kosovu već prošlo.

"Smatrali smo to neprihvatljivim od trenutka kada je predloženo, iz razloga što je prošlo vrijeme međunarodnih konferencija o Kosovu. Poslije proglašenja nezavisnosti, mi to ne smatramo potrebnim. Ovakve međunarodne konferencije se mogu održavati u regionalnom kontekstu svih država učesnica, a ne u kontekstu pronalaženja rješenja za Kosovo ili oko Kosova, jer već imamo dogovorene sporazume, ali i zakone i Ustav koji predviđa sva prava i privilegije koje su za nevećinske zajednice na Kosovu", kazala je.

Kusari-Lila ističe i da ne može svaka država da dođe i napravi pravila na Kosovu.

Govoreći o planu Kurtijeve vlade za deeskalaciju situacije na sjeveru, Kusari-Lila je ocjenila da treba pomoći srpskoj zajednici na sjeveru, a istovremeno zaštititi njihovu slobodu.

"Mora postojati pravi standard i norma kao što je država Kosovo pokazala godinama. Pomozimo svi srpskoj zajednici na sjeveru i građanima drugih nacionalnosti da žive u pravoj demokratskoj državi, u društvu gdje su zastupljeni njihovi interesi i zaštićena njihova sloboda. Naravno, treba im biti jasno da ne može svaka država da dođe i pravi pravila na Kosovu, bilo da su dobronamjerne kako neke države kažu ili zlonamjerne kao što su ovi iz Srbije", navela je.

U tom smislu, problematičnim smatra i održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru.

"Šta ako Srbi ponovo ne izađu na izbore, šta ako imamo istu situaciju i završimo sa istim načelnicima opština. Koliko puta mora da se ponovi ciklus izbora da bismo shvatili da ne možemo da idemo sa uputstvom za organizovanje održavanja izbora po Vučićevim pravilima. Ovaj pritisak koji se vrši na Kosovo treba vratiti Srbiji", dodala je Kusari-Lila.

Smatra da je od mjera koje je uvela EU prema Kosovu štetnije neglasanje opozicije u Skupštini za međunarodne sporazume.

"Štetniji je bojkot opozicije u Skupštini za neizglasavanje ijednog međunarodnog sporazuma od sadašnje situacije sa mjerama. Ono što nas mnogo više zabrinjava jeste činjenica da, u situaciji kada su dešavanja na sjeveru izazvana i gurnuta do ove tačke stalnim insistiranjem Srbije, kaže se da su mjere protiv Srbije spremne ukoliko se nastavi sa eskalacijom. Zašto ste tako požurili da uvedete mjere Kosovu kada je Kosovo bilo ono koje je održalo izbore, ispunilo sve zahtjeve koje je od njega tražila Evropska unija, pristalo da odloži rokove za overu izbora, postavilo alternativna biračka mesta kako ne bi provocirala", rekla je Kusari-Lila.

Prema njenim riječima, Kosovo je uradilo sve što je od njega tražila Evropska unija, dok sa druge strane Srbija nije primjenila Briselski sporazum.

"Sve što je traženo od Kosova urađeno je do dana kada su predsjednici po zakonu na snazi ušli u službene zgrade. A na drugoj strani je Srbija koja nije sprovela Briselski sporazum, prekršila je Ohridski akcioni plan, odbila da potpiše, lobirala protiv Kosova, glasala protiv Kosova u prvoj fazi glasanja u Savjetu Evrope, sprečila i ucjenjivala Srbe da ne izađu na izbore...", dodala je ona.

Izvor: Kosovo online/Teve 1