Bezbjednosni analitičar

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga i bezbjednosni analitičar Kadri Kastrati kaže da Srbija vrši hibridni napad na Kosovu podsjećajući na nedavne napade na pripadnike KFOR-a i kidnapovanje trojice kosovskih policajaca unutar teritorije Kosova.

Kastrati u izjavi za Radio Kosovo 2, Redakciju na bosanskom jeziku kaže da posljednja dešavanja na sjeveru Kosova podižu temperaturu na nivo da postoji bojazan od regionalnog konflikta.

“Zbog toga mislim da diplomatija Kosova, Srbije, Evropske unije ali i SAD-a treba biti aktivnija, da se izvrši pritisak na Srbiju da ne vrši hibridni napad na Kosovo”, kaže Kastrati.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar je tokom debate koju je Atlantski savjet održao u Vašingtonu, 20. juna, izrazio  zabrinutost da tenzije između Kosova i Srbije imaju „potencijal da prerastu u regionalnu sukob".

Tenzije na sjeveru Kosova porasle su krajem maja kada su novi  gradonačelnici albanske nacionalnosti u pratnji Policije Kosova ušli u opštinske zgrade  u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku. Od tada su uslijedili protesti lokalnog sprskog stanovništva, praćeni i napadima na KFOR u Zvečanu te novinarske ekipe.

Stručnjak za bezbjednost Kadri Kastrati kaže da novoimenovani gradonačelnici u četiri opstine na sjeveru ne vrše nikakvu duznost, misiju i zadatke za građane u tom dijelu Kosova, ali sa druge strane kaže da je tamošnje srpsko stanovništvo bojkotovalo izbore.

“Na osnovu svega šta se desilo navodi na zaključak da ni jedna ni druga strana ne želi sprovođenje Ohridskog sporazuma. Ali Vlada Republike Kosova bi trebala da više sarađuje sa KFOR-on, SAD-om u EU”, rekao je on.

Kastrati kaze da se iz ove stuacije može izaći samo uz političko rješenje a ne upotrebom sile.

“Ne može Srbija da poziva na mir a da dovodi komplet svoju vojsku do granica sa Kosovom. To je prijetnja po suvereniteti i integritet Republike Kosova. Zato, i jedna i druga strana moraju sjesti za pregovarački sto”.

Istovremeno dodaje da Evropska unija ne treba da bude jednostrana, već pravedna i da poziva obije strane na dijalog.

“Da se izvrši protisak i sa njihove strane, i od strane Sjedinjenih država kako bi se išlo na impementaciji sporazuma koji je postignut u Ohridu. Drugog riješenja ne vidim. Jer upotreba sile može izazvati konflikt, a to ne bi vodilo nikuda”, zaključio je Kastrati u izjavi za Radio Kosovo 2.