Zabrinut

Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar rekao je 20. juna da kriza na Kosovu može prerasti u regionalni konflikt i da je veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu.

On je to izjavio u online diskusiji Atlantskog saveta (Atlantic Council) u Vašingtonu, američkog instituta koji se bavi međunarodnim poslovima.

Eskobar je na pitanje o hapšenju kosovskih policajaca od strane srpskih snaga rekao da oni moraju biti pušteni "bilo da su kidnapovani ili se slučajno našli na teritoriji Srbije".

Kosovski policajci se nalaze u pritvoru u Kraljevu. Tamošnje tužilaštvo ih sumnjiči za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Policajci su, prema vlastima u Beogradu, uhapšeni 14. juna na više od jednog kilometra u dubini teritorije Srbije.

Vlasti u Prištini tvrde da su kosovski policajci oteti na teritoriji Kosova tokom obilaska granice.

Hitno oslobađanje kosovskih policajaca zatražile su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Nemačka, zemlje članice Kvinte.

Eskobar je rekao da su SAD priznale rezultate lokalnih izbora na severu Kosova, kao i legitimnost gradonačelnika na severu.

"Ali, nismo podržali Kosovo da silom zauzmu zgrade opština", rekao je on.

Lajčak kaže da je na Kosovu da napravi prvi korak

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je tokom diskusije da je prvo važno za deeskalaciju da ljudi budu “sklonjeni sa ulica” i da se strane vrate dijalogu.

"Naravno, deo procesa normalizacije je i da budu organizovani novi izbori na kojim će učestvovati Srbi sa severa Kosova", rekao je on dodajući da nema roka za raspisivanje izbora na severu Kosova.

"To zavisi od političke volje. Za sada ne vidimo političku volju za to", rekao je on.

Lajčak je takođe rekao da "nema opravdanja" za grupe na severu Kosova koje su pravile nerede u maju i da oni moraju biti procesuirani.

"Nema sumnje da smo u Zvečanu videli veoma radikalne elemente, videli smo ljude koji su došli sa namerom da nekog povrede, možda i ubiju. Bili su naoružani i imali ručne bombe", rekao je on.

On je rekao da u je na Kosovu da "napravi prvi korak" i da povuče svoje gradonačelnike iz zgrada opština na severu Kosova i da vrše svoje dužnosti na drugom mestu. Srbija, onda, prema njegovim rečima, treba da napravi drugi korak.

Na severu Kosova od kraja maja su podignute tenzije jer se lokalno srpsko stanovništvo protivi stupanju na dužnost albanskih gradonačelnika. Oni su bojkotovali aprilske lokalne izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Međunarodna zajednica je pozvala na hitno smirivanje tenzija, odnosno Kosovo da raspiše nove izbore i povuče svoje policijske snage iz opštinskih zgrada, a Srbiju da obezbedi učešće Srba na izborima.

Lajčak i Eskobar o dijalogu i mogućim posledicama

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Lajčak rekao je da do sada nije bilo slučaja do sad da su lideri odbili poziv u Brisel, te da stoga nije mnogo zabrinut oko retorike lidera Kosova i Srbije.

"Oni će doći, radimo na određivanju dana", rekao je Lajčak, dodajući da će taj sastanak biti sastanak "kriznog menadžmenta".

On je rekao i da "nema vremena za strateško strpljenje" i da strane treba što pre da počnu sa ispunjavanjem svojih obaveza".

"Imamo evropske izbore i Kosovo više neće biti u centru pažnje posle Nove godine", rekao je on.

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Escobar rekao je da Zapadni Balkan ima "ogroman potencijal" i da SAD nude partnerstvo.

"Mi smo spremni da vrlo brzo implementiramo obećanja iz Ohrida da približimo Kosovo EU i NATO-u, da donesemo nove investicije na Balkan, uključujući i Srbiju, ali mi ne možemo da stignemo tamo ako nemamo saradnju i ne delimo zajedničku viziju", rekao je Escobar navodeći da se boji da u ovom trenutku nema te zajedničke vizije.

Escobar je rekao i da Kosovo i Srbija treba što pre da pristupe ispunjavanju svojih obaveza.

"Srbija mora da vidi kako će da implementira svoj deo – priznanje zastave Kosova, nacionalnih simbola, vladinih dokumenata. Kosovo mora hitno da krene u razgovore oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom", rekao je on.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell je 15. juna rekao da će pozvati Kosovo i Srbiju na sastanak za upravljanje kriznim situacijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti još nisu potvrdili učešće na kriznom sastanku.