Registrovano devet

Povodom jučerašnjeg napada na novinare u opštini Leposavić, tokom, odnosno nakon posjete ministra administracije i lokalne samouprave ovoj opštini, oglasila se sinoć i Policija Kosova sa više detalja. Incident su takođe osudili i brojni međunarodni zvaničnici, kao i novinarska udruženja.

Kako je juče izvjestilo Udruženje novinara Kosova (UNK), fizički je u Leposaviću napadnut kamerman RTK i polomljena mu je kamera, te da su demonstranti, nezadovoljni posjetom Elberta Krasniqija, kamenicama gađali i medijske ekipe RTV Dukagjini, RTS, Klan Kosova i KTV. Tjelesne povrede, navode oni, zadobio je u ovom napadu i snimatelj Teve 1.

Kosovska policija u međuvremenu, registruje devet napada na novinare, potvrdivši takođe da su neki od njih zadobili "razne tjelesne povrede“, kao i da je bilo oštećenja njihove opreme.

"Prema dosadašnjim saznanjima, radi se o devet napadnutih novinara koji su bili na službenoj dužnosti prateći dešavanja u blizini opštine Leposavić, gdje su neki od njih zadobili i razne tjelesne povrede i dobili medicinski tretman“, navela je Policija Kosova.

Tvrde da je jednom novinaru oteta službena kamera, a drugom otet telefon.

Policija će pokrenuti slučaj "napad na službeno lice", "uništavanje ili oštećenje imovine" i "nanošenje tjelesnih povreda", i poručuje:

"Ometanje novinara u vršenju dužnosti, narušavanje slobode izražavanja, ometanja odraza stvarne situacije, fizički napadi, kao i oštećenje vozila i službene opreme su krivične radnje koje će istraživati Policija Kosova“.

Već u prvim satima stigle su brojne reakcije, kako kosovskih zvaničnika, tako i predstavnika međunarodne zajednice u Prištini. Napad na novinare osudila  su i brojna medijska udruženja, među kojima je i Udruženje novinara Srbije (UNS).

Osudu je povodom napada uputila mreža SafeJournalists koja se pridružila svom članu na Kosovu (Udruženju novinara Kosova) u pozivu da se novinarima osigura bezbjednost u izvještavanju.

"Pozivamo KFOR da osigura bezbjednost novinara, posebno dok obavljaju svoje dužnosti u ovom dijelu zemlje. Mreža smatra da je veoma uznemirujuće što se na snimcima vidi kako je KFOR prisutan, a ne reaguje, u trenutku kada su životi nekoliko medijskih radnika ugroženi“, naveli su.

Da medijima mora biti omogućeno da obavljaju svoj posao, poručila je i Ambasada SAD-a u Prištini.

"Osuđujemo nastavak napada na novinare na sjeveru Kosova uključujući i današnje. Ponavljamo naš poziv da mediji budu u mogućnosti da rade bez nasilja zastrašivanja“, poručila je ova ambasada juče, dodajući da je slobodna i nezavisna štampa – temelj demokratije.

Osudama se pridružio i šef Kancelarije EU u Prištini, Tomaš Sunjog, koji je ujedno povređenima poželeo brz oporavak.

"Najoštrije osuđujem napade na ekipe RTK i Teve 1 danas u Leposaviću. Takvi užasni akti nasilja su neprihvatljivi. Novinarima se mora dozvoliti da rade svoj posao u bezbjednom okruženju“, poručio je Sunjog.

I njegov francuski kolega Olivije Gero smatra da su prijetnje i nasilje nad novinarima neprihvatljivi.

"Prijetnje i nasilje nad novinarima, kosovskim Srbima i kosovskim Albancima su neprihvatljivi. Potrebni su nam slobodni i nezavisni mediji, posebno u ovim danima“, poručio je Gero.

Kao i prethodno ministar koji je juče boravio u zgradi opštine Leposavić, a kao i čelnik MUP-a – sa sličnim navodima i optužbama na račun Beograda, sinoć se oglasio i Albin Kurti.

"Ekstremističke grupe koje kontroliše Beograd ne podnose ni policiju ni novinare. Policija Kosova služi pravdi i zakonu, kosovsko novinarstvo služi demokratiji i transparentnosti. Danas su u opštini Leposavić kriminalne grupe napale novinare koji su bili prisutni prilikom pokušaja nekih pojedinaca da izazovu nerede i nasilje“, naveo je premijer.

Izlistavši imena juče povređenih novinara, poručio je da im želi brz oporavak.

On je pozvao međunarodne institucije i diplomate da zauzmu stav i podrže kosovske institucije da privedu pravdi sve napadače na Policiju Kosova, KFOR, a posebno novinare.

Da svi moraju da osude napade na medije, poručila je i predsjednica Vjosa Osmani.

"Novinare na sjeveru Kosova ponovo su brutalno napale kriminalne grupe. Oni koji izvrše ove napade moraju se suočiti sa pravdom. Njihovi napori da destabilizuju Kosovo će propasti. Svi moraju osuditi ove užasne akte kontinuiranog nasilja. Vladavina prava će prevladati“, navela je Osmani.