Registrirano 26 novih poduzeća

U Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću, dvjema općinama na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, registrirano je 26 novih poduzeća u periodu od 25. januara do 5. marta.

Agencija za registraciju poslovanja Kosova otvorila je na tom području urede krajem januara.

U tom dijelu Kosova, kome još pripadaju Zvečan i Zubin Potoku, većinsko srpsko stanovništvo već godinama posluje uglavnom ilegalno, ne priznajući odluke kosovskih institucija i ostajući lojalno službenom Beogradu.

Vlada Kosova objavila je da je u posljednje vrijeme pojačala napore da uspostavi red i zakon u tom dijelu zemlje, kao i da ga integrira u zvanični sistem.

Agencija za registraciju poslovanja, koja djeluje u okviru ministarstva nadležnog za industriju, poduzetništvo i obrt, otvorila je 25. januara urede u Sjevernoj Mitrovici i Leposaviću.

Iz resornog ministarstva su tada rekli da je cilj ponuditi usluge privrednicima na sjeveru, kao i proširiti nadzor nad tržištem u tom dijelu Kosova.

Prema podacima koje je Radiju Slobodna Evropa (RSE) dostavila Agencija za registraciju poslovanja za šest sedmica registrirano je 14 novih poduzeća u Sjevernoj Mitrovici i 12 u Leposaviću.

Registracija obrta podrazumijeva obaveze prema državi, odnosno plaćanje poreza na dodatnu vrijednost i ostalih naknada.

Podaci Porezne uprave Kosova pokazuju da je na sjeveru, gdje živi oko 50.000 Srba, registrirano ukupno 877 poduzeća. No, samo 28 opremljeno je fiskalnim kasama, što znači da evidentiraju poreze koje su dužni platiti.

Porezna uprava je saopćila da je prošle godine prikupila porez u iznosu od oko dva miliona eura od poduzeća registriranih u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. U tom periodu, na nivou cijele zemlje prikupljeni su porezi od oko 793 miliona eura.

Subvencija plaće

Kako bi potaknula poduzetnike na sjeveru da registriraju svoju djelatnost, Vlada Kosova je obećala da će subvencionirati plaće radnika.

Ova mjera objavljena je 12. februara s ciljem potpore zapošljavanja 2.000 radnika, kojima će šest mjeseci, prema njavama, biti subvencionirano 70 posto plaće.

Za ekonomistu Safeta Gërxaliua, ove mjere potiču uključivanje poduzeća na sjeveru "pod kišobran kosovskih institucija". On, također, kaže da je ekonomija na tim prostorima "stalno politizirana" od Srbije.

"Smatram da bi institucije trebale biti bliže građanima, ulagati u kampanje podizanja svijesti kako bi gledali na Kosovo kao na državu budućnosti", kaže za RSE Gërxhaliu, bivši predsjednik Privredne komore Kosova.

Kosovska policija je proteklih mjeseci, u suradnji s carinom i poreznom upravom, provela nekoliko racija u skladištima i trgovinama u četiri općine na sjeveru zemlje, nakon što je dobila informaciju da posluju ilegalno.

Prema ranijim izvještajima, u koje je uvid imao RSE, utaja poreza košta budžet Kosova više od 700 miliona eura godišnje.