Motiv politički

U selu Ulije na području opštine Leposavić na severu Kosova izgoreo je objekat u vlasništvu Nenada Radosevljevića, direktora odeljenja za sport, omladinu i kulturu u toj lokalnoj samoupravi koja radi po kosovskom sistemu.

Radosavljević je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao kako veruje da je požar podmetnut, te da je motiv njegovo političko angažovanje.

On ističe da se objekat nalazi u selu Ulije pored njegovog vinograda na području opštine Leposavić, da je vatra podmetnuta u petak uveče, a dan kasnije je saznao za incident.

"Vrata su deformisana po principu da su pajserom razvaljena. Katanac je slomljen tako što se pajserom udarilo u vrata, koja su bila potpuno nova. To je uradila politička opcija koja je suprotna onoj političkoj opciji kojoj ja pripadam", rekao je Radosavljević.

Iz policije Kosova su za RSE naveli da se slučaj požara istražuje, ali da se za sada veruje da nije podmetnut.

"Trenutno se ne sumnja na nikoga. Veruje se da je bilo problema sa strujom", rekao je za RSE zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Elshani.

Međutim, Radosavljević smatra da je njegovo angažovanje u kosovskim institucijama zasmetalo Srpskoj listi, te ova najveća stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku Beograda, stoji iza požara.

Srpska lista je odbacila optužbe Radosavljevića da ta partija stoji iza požara, te ukazala da policija Kosova sumnja na električnu instalaciju kao najverovatniji uzrok.

U saopštenju se navodi da Radosavljević "bez dokaza upire prstom prema Srpskoj listi".

Radosavljević je prošlog jula prihvatio da učestvuje u radu lokalnih vlasti u Leposaviću na severu Kosova, pošto su prethodno pripadnici srpske zajednice na inicijativu Srpske liste napustili kosovske institucije.

Početkom marta nepoznate osobe su zapalile i lokal u vlasništvu Nataše Tomanić, potpredsednice Opštine Zvečan, koja radi po kosovskom sistem. Ona je takođe izrazila sumnju da iza požara stoji Srpska lista, što je ova partija negirala.