NAPETA SITUACIJA

Europska unija je saopćila kako pozorno prati slučaj hapšenja trojice kosovskih policajaca, za koje Srbija tvrde da su uhapšeni na njenoj teritoriji, a Kosovo da su oteti sa teritorije Kosova.

Glasnogovornik EU Peter Stano na konferenciji za novinare rekao je da je EU u kontaktu s obje zemlje i KFOR-om kako bi razumjeli što se tačno dogodilo.

"Pomno to pratimo i to je hitna stvar. U kontaktu smo s obje strane i KFOR-om kako bismo točno shvatili šta se dogodilo i kako se dogodilo", rekao je Stano.

Dodao je kako od Kosova i Srbije traže da se suzdrže od radnji koje bi mogle uzrokovati povećanje napetosti.

“Pozivamo obje strane na Kosovu i Srbiju da se suzdrže od bilo kakve akcije ili reakcije koja bi doprinijela povećanju napetosti, koje su trenutno visoke, i tražimo da se obje strane hitno obvežu na deeskalaciju situacije”, rekao je Stano.

Ponovno je pojasnio da EU ne uvodi sankcije Kosovu, već mjere koje su privremene i da će biti ukinute kada premijer Kosova Albin Kurti poduzme korake koji se od njega traže da smanji napetosti.

Stano je rekao da mjere uključuju političke i finansijske posljedice, počevši od obustave visokih posjeta, kontakata i događanja.

Kazao je da neke od tih mjera EU nije lako prihvatila, ali su poduzete nakon što se, prema njegovim riječima, "vidjelo da nema koraka da se stanje popravi".

"Dakle, govorimo o instrumentima kojima dokazujemo da EU misli ozbiljno kada kaže da očekuje produženje situacije i reakciju kada se tako nešto ne dogodi", rekao je Stano.

Stano je rekao da ne zna ni za kakav "tajni" sastanak u Briselu o kojem je u srijedu govorio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Glasnogovornik EU je dodao da provedba briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa ostaje obveza.

"Postoji jasna veza između provedbe aneksa i evropskog puta. Ako izjave stranaka da prihvaćaju ili ne sporazum budu popraćene akcijama, to će se odraziti na proces njihove integracije u EU. Ako ne uspijemo izaći iz tog kruga tenzija, onda će posljedice biti za obje strane”, rekao je.