Najveća podrška BiH

Nakon 20 godina od velikog proširenja Evropske unije, Austrijanci su uzdržani po pitanju daljeg širenja EU, iako je negativan stav o prijemu novih članica opalo, pokazuje istraživanje javnog mnjenja Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE), prema kojem svega 15 odsto Austrijanaca podržava pridruživanje Kosova i Srbije.

"Prošlo je 20 godina od prijema naših susjeda Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije u EU. Austrija je time dospela u centar EU od čega je značajno imala koristi. Konstantna uzdržanost je i dalje prisutna kada je riječ o pristupanju daljih zemalja, iako je jasno odbijanje opalo", objasnio je generalni sekretar OeGfE Paul Schmit.

On je dodao da i dalje nijedan potencijalni kandidat nema većinsku podršku za prijem u EU, pri čemu se još najviše podržava proširenje na Bosnu i Hercegovinu, i najmanje želi prijem Turske.

Tako bi 25 odsto Austrijanaca pozdravilo projem BiH u Uniju, dok 36 odsto odbija proširenje na tu zemlju. Prije godinu dana 29 odsto Austrijanaca je podržavalo pristupanje BiH, ali je 41 odsto odbijalo to proširenje.

Članstvo Crne Gore u EU trentuno podržava svaki peti Austrijanac, dok ga 40 procenata odbija. Identičan je slučaj i kada je u pitanju Sjeverna Makedonija.

Pristupanje Albanije podržalo bi 17 odsto Austrijanaca, dok ga 47 procenata odbija.

Kada je riječ o Srbiji, svega 15 odsto Austrijanaca podržava prijem u EU, dok polovina ispitanih - 50 odsto ima negativan stav prema članstvu Beograda. To je za dva procentra više onih koji se protive ulasku Srbije u EU.

Što se Kosova tiče - 15 odsto bi podržalo prijem u EU, ali 51 odsto ne bi.

Ukrajina uživa podršku 20 odsto Austrijanaca za pristupanje u EU, a Moldavija 16 procenata njih, ali je broj onih koji su protiv 51, odnosno 46 odsto.

Na kraju liste je Turska čiji prijem bi podržalo svega šest odsto Austrijanaca, ali bi čak 69 procenata članstvo te zemlje odbilo.

Izvor: Kosovo Online