Podrška integracijama

Ministarstvo finansija Kosova saopštilo je da je Vlada Njemačke obećala dodatnih 90 miliona eura pomoći Kosovu za ovu i sljedeću godinu, od čega će 20 miliona biti u vidu grantova.

„Ova sredstva će biti namjenjena za podršku integraciji Kosova u Evropsku uniju i, između ostalog, fokusirati se na ulaganja u energetski sektor, odnosno proces dekarbonizacije, garantovanje održivog ekonomskog razvoja, obezbjeđivanje obuke i zapošljavanja, kao i podršku opštinama, posebno u upravljanju otpadom i zaštiti životne sredine", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Podsjeća se da će Njemačka izdvojiti značajno veća sredstva u odnosu na 2022. i 2023. godinu, kada je uložila 37 miliona eura.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati istakao je blisku saradnju sa Vladom Njemačke, navodeći nekoliko značajnih projekata koji su realizovani u okviru te saradnje, kao što je projekat za izgradnja solarnog grejača i sanacija otpadnih voda u Prištini, upravljanje otpadom širom Kosova kao i osnivanje Inovacionog i trening parka (ITP) u Prizrenu.

„Povodom obećane podrške, ministar Murati zahvalio je Vladi Njemačke, ističući da takva podrška dodatno jača odnose između dvije zemlje, promoviše ekonomski razvoj Kosova i svrstava ga u Evropsku uniju“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta blic