Šef kabineta premijera

Šef kabineta premijera Kosova Luan Dalipi kaže da Vlada Kosova nastavlja da bude posvećena miru u regionu i sprovođenju Ohridskog sporazuma, kao konačnom putu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Dalipi je na Twitteru naveo da je Vlada takođe posvećena zakonu i redu i garantovanim ustavnim pravima svakom građaninu, uključujući afirmativna prava srpskoj manjini.

“Ljudi su suštinski dobri. Kosovski Albanci, kosovski Srbi i sve ostale manjine žele da žive u miru jedni sa drugima. Šačica lošenamjernih političara je uzburkala stvari i izazvala ratove 90-ih u regionu, a malo njih i danas izaziva nasilje. Ako ne ignorišemo agresora, možemo efikasno da se pozabavimo osnovnim uzrocima sukoba, promovišemo pravdu i negujemo održivi mir”, rekao je Dalipi.

Dodao je da međunarodna zajednica i građani u regionu koji poštuju zakon znaju da je "Vlada Srbije pokrenula sve ratove 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji".

“Obratite pažnju na 'Vladu', a ne na građane koji su bili (i dalje) izloženi intenzivnoj propagandi mržnje i nacionalizma. Devedesetih je bio Milošević, Vučić i kompanija, sada su Putin, Vučić, Dodik i kompanija. Autoritarnost i teritorijalni ekspanzionizam su usko povezani i zasnovani su na Vučićevih 30 i više godina u politici, oboje izgleda da odgovaraju njegovom karakteru", dodao je Dalipi.

Ističe da je NATO 1999. godine "pomogao da se zaustavi etničko čišćenje Kosova od strane tadašnje Vlade Srbije".

“Nakon oslobođenja, SAD, EU, Velika Britanija i mnoge druge demokratske zemlje pomogle su Kosovu da izgradi jedan od najobuhvatnijih zakonskih okvira i politika za naprednu zaštitu prava manjina. Srbi na Kosovu su građani koji poštuju zakon. Oni podržavaju red i zakon, ali su ih terorisali nasilnici plaćeni iz Beograda do tačke napada na svakoga ko pokuša političko delovanje u interesu srpske zajednice koja je van mandata Beograda. Eskalaciju nasilja na sjeveru koordiniše beogradski režim”, istakao je Dalipi.

On je pozvao međunarodne partnere da pošalju nedvosmislen zahtjev predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "prestane da podržava kriminalne bande, retoriku mržnje i subverzivne akcije koje ugrožavaju red i mir na Kosovu".

“Pozivamo naše građane da promovišu našu već naprednu demokratiju, etničku raznolikost i vladavinu zakona, jer svi živimo ovdje, i na kraju krajeva svi želimo da naša djeca žive u negovanom i prosperitetnom kosovskom društvu. Vrijeme je dragocjeno, ne gubimo ga”, zaključio je Dalipi.

Izvor: Kosovo Online