Ostaje - samo san...

Predsjednik Demokratske partije Albanaca Menduh Thaçi izjavio je da je njegov san da svi Albanci žive u jednoj državi, ali i da to ostaje - samo san, prenosi Albanian post.

"Moj životni san je da svi Albanci žive u jednoj državi. Ali ovo je u domenu snova. Ako bi to postalo dio političke realnosti, posljedice bi mogle biti veoma velike za nas kao narod, a posebno za Kosovo, koje je nova država, koja je u važnim trenucima zaokruživanja državnosti", rekao je Thaçi u intervjuu za televiziju "A".

Kako navodi, oni koji pogrešno tumače njegove izjave, kažu da govori protiv Kosova, ali da to nije tačno.

Ističe da "intervencije" Kosova na makedonskim izborima imaju posljedice samo po Kosovo.

Uticaj miješanja premijera Kosova Albina Kurtija na izborima u Sjevernoj Makedoniji, koji je dao podršku albanskoj opoziciji, odnosno koaliciji "VLEN", kako kaže, potvrdili su rezultati izbora na kojima je kandidat "Evropskog fronta" Bujar Osmani ubjedljivo pobjedio Arbena Taravarija.

"Pobjeda je skoro dva prema jedan", primjetio je on.

Thaçi je naglasio da, kao iskusan političar, umjesto političkog romantizma bira političku racionalnost.

"Možda pripadam staroj generaciji političara, ali više volim političku racionalnost; mudrosti u našim postupcima. Ne hrabrost, ustajali patriotizam, prekomjerna romantizacija i neviđeni preporod nekih pojedinaca ili nekih grupa", rekao je Thaçi.

Izvor: Kosovo Online/Albanian post