Sjednica SB UN

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sklonio, zaštitio i unapredio policajce i vojnike koji su počinili zločine tokom rata na Kosovu.

"Prije pet dana obilježili smo 25. godišnjicu jednog od najozbiljnijih i najnehumanijih masakra od strane režima Miloševića. Elhame Muqoli, koja danas prati mene na ovom sastanku, imala je samo 14 godina kada je njena kuća bila provaljena od strane srpskih policijskih snaga. 53 civila - većinom djece - bila su ubijena nakon što su bila zatvorena u jednoj sobi. Dok je policija otišla da se snabdje benzinom, Elhamja je uspjela da skoči kroz prozor i pobjegne, iako su je povredili meci. Kratko nakon toga, policija se vratila opremljena benzinom i zapalila sve 53 civila. Elhamja nikada nije uspjela da zaboravi užasavajući krik neke od djece koja su još bila živa dok su se pretvarala u pepeo. I kao da to nije bilo dovoljno, policija ih je palila iznova i iznova. Malu djecu, najmlađe od 6 do 10 mjeseci, su palili u pokušaju da ih istrebe sa lica zemlje, samo zato što su bili Albanci", rekla je Osmani.

"Razmjere spaljivanja tijela bile su toliko strašne da su preživjeli članovi porodica imali malo toga od svojih najmilijih da smjeste 53 žrtve u jednu grobnicu. Masakr u Pokleku, kao i svi drugi masakri na Kosovu, pokazao je da su Milošević i njegov tadašnji ministar propagande, koji danas sjede u predsjedničkoj fotelji, ne samo željeli da istrebe sve kosovske Albance, već su željeli da unište dokaze i da nema svjedoka", izjavila je ona.

Međutim, nisu uspjeli, prema njenim riječima, i Elhamja je preživela da svetu ispriča priču o svojoj porodici i naciji. Predsjednica Osmani je takođe pomenula srpske brigade koje su učestvovale u genocidu nad Albancima na Kosovu.

Osmani: Kosovo ostaje najproevropskija zemlja i najviše naklonjena NATO-u

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da, uprkos samo 16 godina nezavisnosti, Kosovo i dalje ostaje najviše naklonjeno prema Evropskoj uniji i NATO savezu.

"Samo 16 godina nakon sticanja nezavisnosti, Kosovo ostaje najviše naklonjeno EU i NATO-u u regionu. Shvatamo da će pridruživanje ovoj alijansi omogućiti ne samo bliskiju saradnju sa partnerima u postizanju globalnog blagostanja i sigurnosti, već i aktivno zalaganje za mir i sigurnost kako u regionu, tako i kod kuće", rekla je Osmani na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Navela je da Kosovo ostavlja tragove širom svijeta kroz sport, umetnost i mlade predstavnike u različitim oblastima.

"Svi ovi primeri pokazuju da Kosovo ima narod koji se hrani nadom, radi s strašću i hrabro sanja, otvarajući put ka budućnosti punoj mogućnosti", dodala je.

"S dvostrukim ekonomskim rastom nakon pandemije, Kosovo takođe vidi obećavajuću ekonomsku perspektivu za izvoz i direktna ulaganja. Ne samo da napredujemo unutar granica, već smo i pouzdani međunarodni partneri", izjavila je Osmani.

Osmani: Kosovo blista kao zagovornik demokratskih vrijednosti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, izjavila je u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Kosovo, 25 godina poslije rata, blista u pogledu demokratije.

"Nakon 25 godina, Kosovo sija uspehom i predstavlja zagovornika demokratskih vrijednosti koje naglašavaju različitost, promovišući multietničnost i napredak ljudskih prava za sve", kazala je predsjednica Osmani.

Ona je dodala da "intervencija NATO-a za oslobođenje Kosova od srpskog režima nije samo zabilježena u istoriji zemlje, već se pretvorila u polaznu tačku za istoriju čovječanstva".

"Ova intervencija NATO-a nije bila samo za izgradnju mira, već je u principu i, što je još važnije, bila za zaštitu života ljudi i prava na život bez progona i ubistava. Intervencija je istakla da kada je neko od nas u opasnosti, to je opasnost za sve nas. Ovo nas je podsjetilo da djelujemo kao zajednička snaga za pravdu i zaštitu ljudskih života", rekla je Osmani.