Sekretar SDP-a

Sekretar Socijaldemokratske partiji Nol Nushi smatra da je međunarodna pozicija Kosova neizostavno povezana sa sudbinom dijaloga sa Srbijom, prenosi Ekonomija onlajn.

Nushi podsjeća i da je u posljednje dvije godine bilo više povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, nego novih priznanja, a sve to, kako ističe, zbog pogrešnog pristupa aktuelne vlade.

"Sudbina Kosova je praktično povezana sa sudbinom dijaloga sa Srbijom. Svi ovi koji danas vladaju su jednom rekli da nemamo priznanje jer postoji korupcija, loša vlada. Za dvije Kurtijeve godine više je povlačenja priznanja nego novih priznanja, a mi smo uvijek bili za dijalog i za kompromis u dijalogu kako bi se problem Kosova riješio jednom zauvek na međunarodnom planu", kaže Nushi.

Prema njegovim riječima problem je što ih većina i zemalja na svijetu ne smatra da je Kosovo nezavisno.

"Šta se desilo prilikom rješavanja problema sa Srbijom? Evo, mislim da ne postoji pristup naše vlade, pristup da se taj problem okonča. Više liči na pokušaj Kurtija i Vučića da kontinuirano ulažu u taj problem, da ne prestane jer im služi za unutrašnje biračko tijelo. U tom smislu, ne vidim nikakav napredak u priznavanju, nažalost, čak i po Ohridskom sporazumu, zemlje poput Španije i Grčke, od kojih se očekivalo da nas priznaju, su iz Beograda izjavile da neće mijenjati stav. Perspektiva je sumorna jer je pristup vlade problematičan", rekao je Nushi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online