Organizacioni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Nol Nushi ocjenio je da premijer Albin Kurti svojim odlukama uvlači druge u nevolju, dok on ostaje "netaknut", prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je naveo, predstavnici CBK su militanti Samoopredjeljenja.

"To je Kurtijeva stalna taktika da uvuče druge u nevolje, a sam ostane netaknut. Čuli smo Kurtija da je to odluka nezavisne agencije kao što je Centralna banka. Svi znamo da to nije tačno, jer su ključne ličnosti u CBK militanti Samoopredjeljenja, narativ Samoopredjeljenja je bio da su zaustavili dinar, a ne Centralne banke, i to bi možda moglo da natjera naše ljude, koji nemaju puno nade ili ne vjeruju previše Kurtiju da glasaju drugačije", kaže Nushi.

Za posljednju odluku o prenosu imovine manastiru Visoki Dečani, Nushi kaže da Kurti pokušava da optuži Ustavni sud.

"On se konstantno mijenja prilikom svake odluke koja mu se ne sviđa, pa smo vidjeli da nazivaju sudije korumpiranima, izdajnicima, slugama Srbije, slugama prethodnih režima. Kao što smo videli na kraju, sproveli su odluku za koju su rekli da je Miloševićeva. Ti ljudi nisu nimalo principijelni i igraju se sa javnošću, tako da nađu nekoga koga će okriviti za svoje neuspjehe, to je tipično za populiste i autoritarce kada ne ispune svoja obećanja", rekao je Nushi.

Izrazio je razočarenje parlamentarnim opozicionim partijama zbog načina na koji se ne suprotstavljaju Vladi Kosova, i dodao da će njegova stranka da ponudi pravu opciju, jer je potrebna posvećenost da građani ponovo ne budu obmanuti.

Nushi ocjenjuje da se opozicija predala pred problemima.

"Totalno smo razočarani parlamentarnom opozicijom i ne vjerujem da smo samo mi, i glasači parlamentarne opozicije su razočarani jer postoji predaja, postoji izvesna tišina pred svim ovim problemima koji sada postaju svakodnevni. Riječ je o velikim odlukama, ali i mnogo malih svakodnevnih odluka koje zahtjevaju svakodnevno zalaganje i izvesnu neiscrpnu političku aktivaciju, što se ne dešava od parlamentarne opozicije. Shodno tome, SDP stoji gotovo sama, kao jedina opozicija, i zato izlazimo na izbore, jer ćemo ponuditi Kosovu pravu opciju koja mu je potrebna", kaže Nushi.

Nushi 2024. godinu naziva izbornom, pa traži više zalaganja da, kako kaže, Samoopredjeljenje ponovo ne prevari građane.

On smatra da će rad Vlade Kosova ubuduće biti u svrhu izborne kampanje.

"Vjerujem da će biti novih izbora, da smo praktično u izbornoj godini kako se to u političkom ciklusu zove. Vjerujem da će Vlada raditi ubuduće u svrhu predizborne kampanje, povećaće broj zaposlenih, napraviti kapitalne investicione kampanje, što nije radila tri godine, kako bi okupila biračko tijelo koliko je to moguće oko sebe, ali ne može da uradi sve što je obećala u posljednjoj godini svog mandata, a mi moramo da pazimo da to svaki dan pominjemo i da kao opozicija ne dozvolimo da građani ponovo budu prevareni", kaže Nushi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online