Lider LDK

Predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku izjavio je, povodom hapšenja izvršnog direktora KEK Nagipa Krasniqija, da je njegova stranka tražila smjenu rukovodstva te kompanije, koje je kako navodi, opstalo samo zahvaljujući pripadnosti vladajućoj partiji Samoopredjeljenje, te dodao da je zbog toga odgovornost u ovom slučaju na Vladi Kosova.

U objavi na Facebooku, Abdixhiku je naveo da blok A5 Termoelektrane ne radi već 10 mjeseci, a da bi njegovo jednostavno održavanje trajalo najviše dva mjeseca.

“Energetskoj mafiji je bilo u interesu da ovaj lok ne proizvodi struju. Jer, sve dok je bilo van funkcije, Kosovo je bilo prinuđeno da uvozi struju”, naveo je Abdixhiku.

Podsjetio je da je samo tokom prvih 11 dana aprila, Kosovo uvezlo struju u vrijednosti od 5,4 miliona eura.

“Nema drugog posla gdje se za samo 11 dana može ostvariti 5,4 miliona eura. Dovoljno da pokrijemo 45.000 penzija ili izgradimo devet vrtića”, rekao je Abdixhiku.

Dodao je da je LDK kontinuirano tražio smjenu cijelog rukovodstva KEK, nazivajući ih “partijskim militantima" koje je postavila vladajuća partija.

“Oni su bili zaštićeni samo zato što su pripadali partiji, a sada su, poslije nanete milionske štete državi, u lisicama. Politička odgovornost za uspostavljanje, zaštitu i omogućavanje višemilionskog profita energetske mafije je neophodna. Ova odgovornost pripada vladi”, zaključio je Abdixhiku.

Izvor: Kosovo Online