Strah od incidenata

Na izborima 23. aprila na sjeveru glasačke kutije biće postavljene uglavnom u alternativnim centrima. Takvih će biti 13 i, prema podacima CIK-a, u većini slučajeva biće postavljeni pored puteva. Stručnjak za bezbjednost, Nuredin Ibishi, upozorava da će alternativni centri biti meta napada srpskih ekstremista, a ministar Nenad Rašić izražava strepnju da je Aleksandar Vučić već dao nalog za destabilizaciju sjevera.

Samo u ograničenom broju škola će građani opština na sjeveru u kojima žive pretežno Srbi moći da glasaju na vanrednim izborima 23. aprila.

Glasačke kutije biće postavljene uglavnom u alternativnim centrima. Takvih će biti 13, a prema informacijama koje je Centralna izborna komisija (CIK) objavila u subotu, u većini slučajeva biće postavljeni pored puteva.

Tako će prevremeni izbori u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću biti održani na 19 biračkih mjesta, od čega je 6 škola na mestima naseljenim pretežno Albancima, a ostalih 13 su kontejneri.

Na osnovu liste koju je CIK objavio, alternativni birački centri biće smješteni uglavnom na ulazu ili izlazu iz sela i gradova.

Iako su državni organi istakli da Kosovo ima kapacitet da sprovede izborni proces na miran i bezbjedan način, stručnjaci za bezbjednost procjenjuju da će mobilni centri biti ranjiviji i lako podložni kriminalnim grupama.

Nuredin Ibishi, stručnjak za bezbjednosna pitanja, ocjenjuje da će ove tačke biti više ugrožene od kriminalnih grupa koje ne žele da se izborni proces odvija na sjeveru Kosova. On kaže da je cijela ova situacija nastala usled toga što Srpska lista ne izlazi na izbore.

„Mislim da će oni biti meta napada srpskih ekstremista, kao što jesu, jer vidim da ste na ovaj način ranjiviji nego u objektu, što je praksa i ovdje u školama i drugim javnim objektima. Ne sviđa mi se ovaj sistem sa bezbjednosne tačke gledišta“, rekao je Ibishi.

U saopštenju o biračkim mjestima koje je CIK objavio u subotu, objavljeno je da je njihova lokacija određena u saradnji sa organima bezbjednosti.

„Spisak biračkih centara je pripremljen u saradnji i koordinaciji sa organima bezbjednosti“, navodi se u saopštenju CIK-a.

Međutim, čak i srpski predstavnik u Vladi Kosova, koji je na mjestu ministra za zajednice i povratak, Nenad Rašić, izražava bojazan da bi situacija na sjeveru mogla da se pogorša na dan izbora. On kaže da nalozi za destabilizaciju dolaze iz zvaničnog Beograda.

Rašić je istakao da je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, na sastanku u Raški 13. aprila zatražio od političkih predstavnika Srba sa Kosova da spreče održavanje izbora. Prema njegovim riječima, takvi zahtjevi, koji imaju loše namjere, postavljeni su iza kamera na dva sastanka kojima je prisustvovao prije mnogo godina.

„U godinama 2015-2016. bio sam na dva-tri sastanka gdje je vođa sastanaka bio predsjednik Vučić. I, tamo, poruke sa sastanka, imamo zvanični dio za kamere i nezvanični dio. Znajući da je sastanak sada održan, garantujem vam da su prisutni dobili precizna naređenja kako da spreče održavanje izbora. Nažalost, ovo nas dovodi u poziciju da ćemo i dalje imati prepreke na terenu“, rekao je Rašić.

On je istakao da je Vučić za političke benefite spreman da iskoristi sve kosovske Srbe, pa čak i da stvori situacije da ih ostavi bez posla, kao što se desilo prije nekoliko mjeseci njihovim izlaskom iz kosovskih institucija.

On je, međutim, izrazio nadu da nijedan Srbin neće da strada zbog ove situacije.

„Za mene je očigledno, vidi se da je u procesu žrtvovanja prava, ili u ovom slučaju govorim, žrtvovanja Srba na sjeveru zbog interesa Beograda. I, nažalost, to se nastavlja i nema pristupa niti bilo kakvog upozorenja da če trenutna situacija da se promjeni“, rekao je Rašić.

Uoči izbora, na sjeveru su pojačani incidenti. Jedan broj vozila je izgoreo, nakon što su nelegalne registarske tablice preregistrovane na RKS.

A upravo zbog donošenja odluka Vlade o nelegalnim tablicama Srpska lista je napustila centralne i lokalne institucije, nakon čega su raspisani vanredni izbori za opštine na sjeveru.

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice, Vjose Osmani, rekao je da oni koji sarađuju sa institucijama Kosova trpe napade na sjeveru.

U vezi sa ovakvom situacijom, Nuredin Ibishi je rekao da treba da postoji brz i odgovarajući odgovor međunarodne zajednice.

S obzirom na to da ocjenjuje da je bezbjednost na sjeveru ugrožena, kaže da bi trebalo preispitati stanje u vezi sa odlukom o njihovom održavanju.

„Naša težnja i tendencija međunarodne zajednice su mirni i demokratski izbori, ali u ovoj situaciji očekuje se da će doći do tenzija. Mislim da su u vezi sa ovim međunarodna zajednica, posebno Evropska unija, morali da reaguju na vrijeme“, rekao je Ibishi.

Izbori na sjeveru biće održani 23. aprila. Oni su odloženi decembra na zahtjev međunarodne zajednice nakon tenzija koje su nastale na sjeveru.

Izvor: Koha/KoSSev