Poznavaoci političkih prilika

Centralna izborna komisija održaće danas sjednicu o vanrednim izborima na sjeveru Kosova, saopštio je CIK. Portparol CIK Valmir Eljezi istakao je da će članovi te komisije razmotriti i odobriti biračke centre. Izborna komisija je prethodnih dana odložila dvije sjednice, jer su, kako je rekao Elezi, članovi smatrali da je potrebno više informacija u vezi sa tačkama dnevnog reda koje su planirane za sastanak. Poznavaoci političkih prilika različito tumače odlaganja sjednice, ali su saglasni da je odlaganje izbora najbolje rješenje.

Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju odlaganje sjednice Centralne izborne komisije o pripremi za održavanje lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru vidi kao tehničko opravdanje za nemogućnost održavanja izbora.

“Ako pogledamo sa tehničke strane, vrlo je nelogično oprdavdanje koje smo dobili za odlaganje sjednice, gdje su neki članovi tvrdili da nemaju dovoljno informacija jer su informacije mogli dobiti na sjednicama. Ako se gleda tehnički, odlaganje nema nikakvog smisla. Međutim, ako gledamo politički, tu se može doći do neke realne procjene zašto se to dogodilo, smatram da se to dogodilo jer među akterima i u Beogradu i u Prištini i u međunarodnoj zajednici postoji potpuno razumijevanje da organizacija izbora u ovom trenutku nije moguća na sjeveru”, kaže Marinković.

Politički analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da su izbori na sjeveru osjetljivo pitanje i da je njihovo odlaganje najbolje rješenje.

“Izbori na sjeveru Kosova, gdje ne učestvuje stranka koja je dobila 99% glasova na prošlim izborima, škatljiva je stvar. Naravno da oni moraju dobro da se pripreme za to i da konsultuju sve moguće faktore kako bi došli do određenih rešenja. Moja sugestija je da se izbori odlože dok se ne pojasni situacija oko učešća Srpske liste i dogovora sa Beogradom oko ZSO“, kaže Spahiju.

Bivši premijer Kosova i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj rekao je da vanredne izbore na sjeveru treba odložiti zbog trenutne situacije, dok predsjednik Skupštine Glauk Konjufca ocjenjuje da postoji jasna tendencija destabilizacije sjevera Kosova pred izbore 23. aprila, ali da je odlaganje izbora nerazumno.