Predsjednik AAK-a

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj istakao je da kosovske institucije srpsku zajednicu na Kosovu tretiraju kao ravnopravnu i pozvao na uklanjanje barikada.

On je na Facebooku naveo da barikade najviše štete Srbima na Kosovu.

"Lokalni Srbi i njihovi politički lideri moraju da shvate da im barikade najviše štete. Nema drugog slučaja na evropskom kontinentu (osim ruske agresije u Ukrajini) gdje je kretanje ljudi otežano, osim na sjeveru Kosova. Kosovo je pristalo da tretira Srbe kao ravnopravne građane, a u mnogim slučajevima i sa još naprednijim pravima. Centralne institucije otvorile su sva vrata za integraciju građana Srbije, garantujući im sigurnost, preuzimajući velike finansijske obaveze, garantujući njihovo političko predstavljanje, pa čak i dajući im pravo veta na mnoga pitanja koja se tiču njihovih interesa", rekao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, Srbi na Kosovu nemaju razloga da se osjećaju ugroženim.

"Ne vjerujem da postoji još jedan slučaj da građani neke zemlje više od 20 godina ne plaćaju potrošenu struju, već to radi država u njihovo ime, kao što je slučaj Kosova. Dakle, Srbi na sjeveru nemaju razloga da se osjećaju ni ugroženim ni zgaženim, a još manje da blokiraju sebe i sjever", dodao je Haradinaj.

Naglasio je da su barikade "posljednja mrlja u Evropi" i pozvao na njihovo uklanjanje.

"Pozivam srpske političke predstavnike, intelektualce i sve razumne ljude, gdje god da se nalaze, na Kosovu ili u Srbiji, da izvrše sav svoj uticaj na uklanjanje barikada. Takođe, pozivam sve prijateljske zemlje Kosova ili Srbije, NATO i Kfor, da pomognu što prije u uklanjanju barikada, posljednje mrlje u Evropi", rekao je Haradinaj.

On je dodao da predstojeće praznike treba provesti u miru, ne na barikadama.

"Provedite praznike za kraj godine kao Evropljani i civilizovano, u porodičnom miru a ne na barikadama i sa mržnjom jedni prema drugima", poručio je Haradinaj.

Izvor: Kosovo Online