Kategorički protiv suda

Predsjednik Organizacije veterana OVK Faton Klinaku rekao je da će osuđeni za ratne zločine na Kosovu kaznu izdržavati u trećim zemljama i dodao da je presuda bivšem komandantu OVK Salihu Mustafi politička, prenosi Telegrafi.

On je naglasio da iako su kategorički protiv odluka Specijalnog suda, nemaju protiv koga da protestuju.

"Problem je što ne možete da protestujete protiv Suda, jer je on u Hagu, ako se protesti organizuju, treba protestovati protiv Skupštine Kosova koja ga je osnovala i ne bavi se ovim pitanjem", rekao je on.

Prema njegovim riječima, od osnivanja suda bilo je poznato da će on donositi političke odluke.

"Mi smo peticijom od Skupštine Kosova tražili izmjenu zakona o specijalizovanim komorama, oni to nisu uradili. Imali smo nekoliko sastanaka sa političkim partijama u vezi sa pitanjem prestanka rada ovog Suda, koji ima mandat od pet godina, i tražili smo da ga pošalju Ustavnom sudu na tumačenje, što su i učinili. Naše akcije u suprotstavljanju će uvijek biti jer smatramo da to ne donosi pravdu, već je njegova svrha da donosi političke odluke. Ovdje je bilo zločina i masakra Srba, a ovaj sud to uopšte nije i neće uzeti, već samo goni vojnike OVK", rekao je on.

On je pozvao Skupštinu Kosova da preduzme korake jer se, prema njegovim riječima, krše osnovna prava bivših boraca OVK. Dodao je da je poželjno da neko od tužilaca Specijalnog suda bude priveden pravdi, zbog kako je naveo, objavljivanja dosijea iz njihovih kancelarija

"Ne degradira se samo rat OVK nego i sama država, jer se tamo krše zakoni i Ustav, krše se najosnovnija ljudska prava i slobode tamošnjih zatočenika. Tražimo od Skupštine Kosova da uradi nešto po tom pitanju", rekao je Klinaku.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi