Politički analitičar

Politički analitičar Arbnor Sadiku izjavio je za Ekonomiju onlajn da izbori na sjeveru svakako moraju da se odlože zbog situacije koja je nastala u ovom dijelu Kosova.

Sadiku je rekao da treba čuti pozive iz prijateljskih zemalja kako bi se izbori održali u pogodnije vrijeme.

„Treba da razmislimo o organizaciji izbora na sjeveru Kosova, da znamo da li imamo birače i partijske liste Srba na sjeveru Kosova, da li će oni izaći na izbore. Ako predstavnici Srba ne učestvuju, ti izbori su legalni ali ne i legitimni jer nemaju povjerenje građana i ne možemo da organizujemo izbore kada znamo rezultat - da nemamo birače”, rekao je Sadiku.

Otkazivanje ovih izbora, prema njegovoj ocjeni, bilo bi najbolje za Kosovo, kao i postizanje svojevrsnog konsenzusa sa međunarodnim faktorima za stvaranje boljih uslova za održavanje izbora.

On je naveo da na sjeveru nema bezbjednosti i vladavine prava čak ni za albanske građane.

„Nedavne akcije vlade dovode do eskalacije tamošnje situacije. Vidjeli ste da tamošnja Policija Kosova ne reaguje, već patroliraju međunarodni policajci Eulexa. Tamo nema bezbjednosti čak ni za albanske građane jer smo vidjeli snimak gdje Albanca jure srpske bande na sjeveru Kosova i to pokazuje da tamo nema vladavine prava, ali postoje bande koje održavaju određeni status, sve dok ih vode i ubeđuju Vučićeva vlada i Srpska lista. Moramo da razgovaramo sa međunarodnim prijateljima da postignemo bolju klimu da bi se tamo održali izbori“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online