Ministar za lokalnu samoupravu

Ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasniqi kazao je da se uskoro očekuju izbori za nove gradonačelnike u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Krasniqi je naveo da će Centralna izborna komisija uskoro izaći sa izvještajem o verifikaciji potpisa prikupljenih na peticiji kojom se traži razriješenje aktuelnih predsjednika opština i za koju će biti održan referendum.

Govoreći o referendumu, Krasniqi je rekao da je to postupak koji će se odvijati na osnovu zakona.

"Sada očekujemo da CIK završi svoj dio posla i da imamo uskoro glasanje u četiri opštine na sjeveru zemlje, gdje će građani slobodno, bez bilo kakvog uticaja da glasaju da li su za udaljavanje gradonačelinika iz njihovih kancelarija, za njihovu smjenu ili koja je njihova želja", rekao je Krasniqi.

Ministar za lokalnu samoupravu naveo je da je član 72 zakonska osnova odakle potiče administrativno uputstvo.

„Što se se tiče člana 72 zakona za lokanu samoupravu koji predviđa da jedan od puta za udaljavanje gradonačelnika sa funkcija preko peticije je sve u skladu i sa zakonom o lokalnoj samoupravi i sa predviđenom procedurom u administrativnom uputstvu. Ne odnosi se njišta na član 72 za referendum koji se ovde ubacuje s vremena na vrijeme, namjerno ili ne. Član 72 je zakonska osnova odakle potiče administrativno uputstvo. Mi smo izradili administrativno uputstvo sa lokanim i međunarodnim stručnjacima, on je u službi građana kao demokratski instrument  i ja očekujem da on i dalje traje kao proces i procedura“, rekao je Krasniqi.

Govoreći o srpskim privremenim organima na Kosovu, Krasniqi je naveo da Kosovo ima svoj sistem loklanih samouprava i da je trebalo da oni budu zatvoreni i ranije.

„Mi smo rekli, u Republici Kosovo predviđeno je Ustavom i važećim zakonima koje su administrativne jedinice, koje su opštine i teritorije tih opština i nadležnosti, tako da, svaka druga paralelna ilegalna institucija u Republici Kosovo ne treba da funkcioniše. Trebalo je da se one zatvore i mnogo ranije. Ja ne osuđujem zašto ranije nisu zatvorene“, istakao je Krasniqi.

Na pitanje da li je tačno da Vlada Kosova očekuje da uskoro opština Dečani uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, Krasnići je rekao da nema odgovor na to i da se pitanje može postaviti Vladi.

„Na Kosovu nema prostora za odluke koje imaju izvor od perioda Miloševića na Kosovu. Svaka odluka Republike Kosova treba da ima prekid sa tim vremenskim periodom“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online