Ponuditi rješenje

Analitičar Arbnor Sadiku istakao je, povodom izjave specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da Kosovo mora da riješi pitanje dinara i formira Zajednicu srpskih opština - da su pred premijerom Albinom Kurtijem dva puta - ili da se povinuje zahtevima međunarodne zajednice ili da raspiše vanredne parlamentarne izbore, prenosi Koha.

Sadiku ukazuje da odbijanje zahtjeva nije rješenje i da bi vlada trebalo ozbiljno da razmotri apele zapadnih partnera kada je riječ o odluci CBK da ukine dinar na Kosovu.

"Vlada mora da upravlja ovim napetim odnosima sa Srbijom donoseći odluke u svom interesu, sarađujući sa međunarodnim partnerima. U slučaju da odbijete prijedloge međunarodne zajednice, morate ponuditi rješenje koje će ih uvjeriti da ozbiljno shvatate pitanje dinara. Odbijanje nije rješenje. Mora se pronaći dodatna opcija koja vodi ka rješenju ovog pitanja", rekao je Sadiku.

Smatra da Kurti mora ili da sprovede zahtjeve partnera ili da organizuje nove parlamentarne izbore.

"Zajednica je još jedan glavni zahtjev. Ako odbije ove zahtjeve, onda mora da odvede zemlju do prijevremenih izbora. Ovi izbori bi onda produžili ovaj proces do postizbornog perioda. Ako se ova retorika nastavi, pritisak će se povećati i biće teško upravljati velikim pritiskom", ukazao je on.

Naveo je i da ne očekuje ništa od sastanka glavnih pregovarača u Briselu u utorak.

"Srednje rješenje bi trebalo da bude suspenzija nove Uredbe CBK do šest mjeseci ili godinu dana. Međunarodna zajednica govori da će se osnivanjem Zajednice riješiti i pitanje dinara", napomenuo je Sadiku.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore