Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je izborni proces u četiri opštine na sjeveru dokaz pobolјšanog bezbjednosnog okruženja i vladavine prava i ocjenio da su izbori bili uslov za ukidanje, kako je rekao, nepravednih mjera Evropske unije prema Kosovu.

“Omogućavanje smjene aktuelnih predsjednika i održavanje izbora za smenu bili su klјučni kriterijumi za ukidanje mjera protiv Kosova od strane Evropske unije. Ove nepravedne mjere, nakon današnjeg glasanja, treba ukloniti što prije. Oni kojima se ova četiri gradonačelnika na sjeveru nisu svidela, večeras sa žaljenjem moraju da im čestitaju na funkcijama. I gradonačelnici Zvečana i Zubinog Potoka, Ilir Peci i Izmir Zeqiri, čine dobro da konačno odu u svoje kancelarije i obavljaju svoje dužnosti u zvaničnim objektima opština Republike Kosovo”, naveo je Kurti na svom Facebook profilu.

On je podsjetio da je prošlo godinu dana od vanrednih lokalnih izbora u sredinama sa srpskom većinom u Sjevernoj Mitrovici, Zubin Potoku, Zvečanu i Leposaviću koji su održani 23. aprila i da su te izbore priznali EU i SAD, odnosno zemlje Kvinte.

On se zahvalio CIK-u i svim kosovskim institucijama na organizaciji i sprovođenju izbornog procesa.

Kurti je podsjetio da su izbori organizovani kao odgovor na zahtjev međunarodnih faktora nakon, kako je rekao, "pokušaja nasilnih napada ektremističkih bandi 29. maja prošle godine kada je povređeno 90 pripadnika Kfor i na desetine kosovskih policajaca i novinara".

“Osnov zahtjeva za razriješenje izbora bio je nedostatak legitimiteta aktuelnih gradonačelnika zbog slabe izlaznosti građana, zbog prijetnji ucjenama lokalnom stanovništvu od strane zvaničnog Beograda i njegove male Srpske liste”, poručio je Kurti.

On je dodao da su rezultati pokazali da nema volje da se aktuelni gradonačelnici razriješe sa tih mjesta.

“Dvadeset odsto glasova koje je prikupila Srpska lista za peticiju za pokretanje ovog procesa nije rezultiralo više od toga. Srbija je vidjela da može da dobije 20 odsto, ali ne i 50 odsto”, naveo je Kurti.

On je dodao da je Vlada Kosova imala velika iskušenja koje su, kako je istakao, beogradske vlasti nanele građanima u ove četiri opštine.

“U ove tri godine vlast je učinila sve od sebe da se bori protiv kriminala i šverca i da jača vladavinu prava. Prema podacima sa terena, u pogledu bezbjednosti situacija je prijavlјena mirna, bez prijavlјenih incidenata. Ali, bilo je brojnih intervencija na zastrašivanju pretnji iz Srbije”, naveo je Kurti.

Izvor: Kosovo Online