Prestižni listovi

Kosovski Srbi su u subotu i nedelju podneli ostavke na sve funkcije u kosovskim javnim institucijama.

Njihova mobilizacija došla je u znak protesta protiv odluke Vlade Kosova da uvede kosovske registarske tablice za građane srpske nacionalnosti na Kosovu. Srbi su zatražili i stvaranje Zajednice srpskih opština.

I ne samo to, Srbi na sjeveru zemlje juče su se okupili na protestu da se suprotstave odluci Vlade Kosova o registarskim tablicama.

O aktuelnoj situaciji na Kosovu jasno govore prestižni strani mediji, čak je i italijanski medij "La Repubblica" preneo da se ovaj sukob pripisuje Moskvi, koja prema ovom mediju "raspiruje sukob u zemlji".

Pozivajući se na niz faktora, La Repubblica je napisala da je "Beograd stavio vojsku u pripravnost" i da je premijer Kosova Albin Kurti bacio optužbe na Rusiju.

Drugi medij koji je izvještavao o situaciji je Politico, koji je u naslovu napisao da su "na sjeveru Kosova ponovo rasplamsale etničke tenzije". Osim toga, medij je izvijestio i o jučerašnjem protestu na kojem je, prema njihovim riječima, učestvovalo više stotina osoba.

U međuvremenu, medij Blick je pisao da je spor oko registarskih tablica ponovo eskalirao. Blick je naveo da su tenzije između predstavnika srpske manjine i Vlade Kosova porasle.

S druge strane, u članku The Guardiana navodi se da antizapadno gledište u Srbiji ne potiče od podrške Putinu. Prema ovom članku, u srpskom društvu postoji značajan broj rusofila, iako su oni bučna manjina od oko 21 odsto.