Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani pozvala je Srbe sa sjevera da zamjene registarske tablice Republike Srbije sa kosovskim i najavila da će uskoro obići sjever Kosova, prenosi Koha.

Osmani je pozvala Srbe na sjeveru da "ne nasjedaju na rusko-srpsku propagandu".

"Vrlo brzo ću otići na sjever da obiđem građane, ali za to mora da postoji volja gradonačelnika opština. Želim da apelujem na sve Srbe koji žive na sjeveru Kosova da ne nasjedaju na rusko-srpsku propagandu. Institucije Kosova imaju za cilj da građani budu ravnopravni, da isto budu tretirani pred zakonom i da im obezbjede miran, siguran i ravnopravan život", navela je Osmani.

Ona je dodala da je ovo "jedinstvena prilika da bez troška" Srbi promjene registarske tablice. Kako je istakla, policija je tu da zaštiti Srbe od prijetnji "kriminalnih bandi".

"Imaju ovu izvanrednu priliku da bez plaćanja promjene registarske tablice, da skinu one iz vremena Miloševića i da prihvate one koje su priznale kosovske institucije. Njima svakodnevno prete kriminalne strukture, kriminalne bande. Naša policija će biti tu da ih zaštiti, oni nisu tu da prete. Mi smo tu da zaštitimo sve zajednice“, izjavila je Osmani i dodala da Kosovo sarađuje sa međunarodnim partnerima kako ne bi došlo do destabilizacije.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore