Bio je neraspoložen

Novinar Blendi Fevziu kazao je za albanski Euronews da je posjetio bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija u pritvorskoj jedinici u Specijalnom sudu u Hagu i da je Thaçi, iako se trudio da ne pokaže, u trenutku kada mu je pročitana izmjenjena optužnica, bio razočaran i da je njegova smirenost bila samo maska.

Kako je rekao, vidjelo se da  je neraspoložen.

"Vi ste uglavnom tu da održite političku ravnotežu, a ne da budete kažnjeni za nešto što nikada niste počinili", rekao je Fevziu.

Fevziu je istakao da je Thaçi u toku sa najnovijim dešavanjima na Kosovu i da ne žali što je upravo on svojevremeno bio jedan od najvećih zagovornika Specijalizovanih vijeća.

"Po mom mišljenju, napravio je grešku, neopozivu grešku, iz više razloga. Nisam protiv stvaranja Suda, jer svaki zločin mora biti kažnjen. Ali ne možete osnovati sud koji nije odgovoran nijednoj drugoj vlasti", rekao je Fevziu.

Fevziu je rekao da je pesimista kada je u pitanju sporazumu između Kosova i Srbije.

"Postoji teza da bez rješavanja sporova iz prošlosti ne možete riješiti buduće probleme. Međutim, postoji još jedna politička teza koja kaže da ako stalno okrećete glavu ka prošlosti, izuzetno je teško graditi budućnost", kazao je on.

Fevziu je rekao da prošlost ne treba zaboraviti, ali i da je ne treba koristiti kao "medalju za dobijanje političkih poena".

Izvor: Euronews.al/Kosovonline