Zabrinutost

Fondacija "Podrška pravnoj zaštiti Hashima Thaçija" zvanično je reagovala nakon neizvesnosti stvorene u javnosti oko raskida ugovora sa nekim od Thaçijevih advokata u Hagu.

U saopštenju za medije, fondacija izražava zabrinutost zbog odugovlačenja procesa iznad svih očekivanja, navodeći da troškovi odbrambenih timova postaju nedostupni.

Kako navode, proces se odugovlači van svake prognoze, a troškovi odbrambenih timova "postaju nepodnošljivi za porodicu i dobronamjerne ljude", pa izražavaju zabrinutost za dalji proces i nemogućnost da se odgovori na zahtjeve odbrane.

Ministarstvo pravde je juče pojasnilo da isplate vrši, u skladu sa zakonima, samo advokatu sa kojima ima ugovor - Luki Mišetiću, dok za ostale potencijalne advokate, koje angažuje Thaçi, Ministarstvo pravde ne snosi odgovornost za realizaciju plaćanja.

Fondacija navodi da je na ovaj način, ograničenje troškova odbrane od strane Ministarstva pravde onemogućilo nastavak relevantnog ugovora i iznos koji ovo ministarstvo ograničava, kao takav, nije dovoljan ni za mjesečne troškove pomoćnog osoblja međunarodnog advokata.

"Izražavajući zahvalnost svim saradnicima, tražimo da se institucije zemlje prema pitanju troškova pravne zaštite odnose sa najvećom ozbiljnošću", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online