Ministar kulture

Ministar kulture Hajrulla Çeku kaže nacrt zakona o arhivima predviđa vraćanje arhivske građe koja je nezakonito odneta van Kosova, kao i osnivanje Agencije za arhive kao ustanove od posebnog značaja u okviru Ministarstva kulture, koja bi davala saglasnost na listu rokova za čuvanje dokumenata, prenosi Kosovo press.

U načelnoj raspravi o nacrtu tog zakona u skupštini, Çeku je objasnio da je tim propisom obezbjeđeno vraćanje arhivske građe i precizirao da Kosovo, uz podršku međunarodnih akata i instrumenata koji regulišu arhivsku oblast, ima obavezu da se angažuje i zahteva vraćanje arhivske građe koja je nezakonito odneta van Kosova.

Novi nacrt zakona, kako je rekao, definiše dva nivoa organizacije arhivskog sistema Kosova i agencije, kako na centralnom tako i na međuopštinskom nivou.

U novom Prijedlogu zakona o državnim arhivima govori se o posebnim, privatnim arhivima, kao i o nadležnim institucijama koje u okviru svog djelokruga mogu formirati posebne arhive, pa čak i privatne arhive. Takođe, novim prijedlogom zakona predviđen je nadzor i inspekcijski nadzor, pri čemu se u okviru organizacione strukture uspostavlja inspektorat, koji će vršiti nadzorna, informativna i savjetodavna ovlašćenja za sve subjekte i druge institucije kojima su zakonom povjereni poslovi i odgovornost za stvaranje, čuvanje, zaštitu i upravljanje materijalom od arhivskog značaja", naveo je Çeku.

Prema njegovim riječima, predviđene su i kaznene odredbe koje podrazumijevaju prekršajnu odgovornost i novčane kazne.
 
Izvor: Kosovo Online/Kosovapress