Ministar kulture

Ministar kulture u Vladi Albina Kurtija Hajrulla Çeku rekao je da ispunjavanje zahtjeva za "samoupravom" srpske zajednice koja živi na Kosovu treba da se izvede po principima koje je utvrdio Ustavni sud Kosova, prenosi Reporteri.

Prema Çekuovim riječima, još ne postoji jasan model na osnovu kojeg će ovaj kriterijum biti ispunjen, ali kaže da Kurti ima neke osnovne principe kojih će se pridržavati.

„Ne mislim da već imamo iskristalisani model kako da realizujemo ovu obavezu, ali to je već dio ovog sporazuma kao jedina odredba za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu. Imamo neke osnovne principe koje je premijer naglasio. Prvi princip je: Ustav Kosova i mišljenje Ustavnog suda o sporazumu iz 2015. godine. Možda se ne pominje ni Ustav ni odluka Ustavnog suda koja kaže da 23 člana nisu u skladu sa Ustavom, ali oni su nepremostive realnosti. Ovde može da se napravi nova organizacija, ali ona sutra ipak neće proći test Ustavnog suda”, rekao je Çeku za T7.

 On je dodao da niko, pa ni Kurti, ne može da forsira nešto što nije odobreno Ustavom.

„To je nepremostiva prepreka. Kurti je rekao tri stuba, prvi je Ustav. Pa možemo da napravimo Zajednicu što oni traže, ali to odmah ide u Ustavni sud. Ovo je nepremostvo. Sve što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova, što ima jednonacionalni karakter, krši suštinu našeg Ustava. Onog dana kada to uspostavite, sutra ćete u Ustavnom sudu to rušiti“, izjavio je Çeku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri