Štetne akcije

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrulla Çeku rekao je da Srbija nastavlja da sprovodi štetne akcije prema Kosovu, potpuno kršeći povjerenje kao osnovu posljednjeg dogovora u procesu dijaloga, prenosi Klan Kosova.

Prema njegovim riječima, pismo Fudbalskog saveza Srbije upućeno predsjedniku UEFA, u kojem se izražava oštar protest zbog zabrane treninga i takmičenja srpskim sportistima i fudbalskim klubovima, "osim što iskrivljuje stvarnost, koristi i uvredljiv jezik".

„Sportski savezi Kosova već duže vrijeme pozivaju sportske klubove srpske zajednice na Kosovu da postanu dio legitimnog sistema sporta u našoj zemlji. Sportski savezi Srbije već godinama organizuje paralelnu i nelegalnu aktivnost u okviru svojih zvaničnih prvenstava na određenim područjima na teritoriji Kosova“ ističe Çeku.

On navodi da je Kosovo zemlja sporta, ali da neće tolerisati nezakonite radnje koje narušavaju ustavni i pravni poredak, kao i evropska i svjetska sportska pravila.

„Najnoviji sporazum Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, između ostalog, predviđa ravnopravne odnose i dobrosusjedstvo. Strane su se takođe složile da ne predstavljaju jedna drugu na međunarodnom planu. Kosovo je nezavisna i suverena država. Fudbalski savez Kosova je punopravni član UEFA i FIFA. Pozivamo sve sportske klubove da postanu dio legitimnog sportskog sistema Kosova“ navodi Çeku.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova