Predsjednik Stranke pravde

Predsjednik Stranke pravde i bivši ministar za prostorno planiranje Ferid Agani kazao je da je dijalog Kosova i Srbije složen problem, ali veoma važan za Kosovo. Kako ističe Kosovo je pod pritiskom, jer SAD zahtjevaju da se rješenje postigne u što skorijem roku, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Imamo veoma složenu situaciju u kojoj se ne postiže sinergija između pozicije i opozicije, iako se Kosovo suočava sa veoma važnom situacijom u dijalogu sa Srbijom i pod snažnim je pritiskom SAD da se brzo pronađu rješenje za ove odnose i postizanje sporazuma između Kosova i Srbije. Mislim da je potreban mnogo veći stepen odgovornosti i vladajuće većine i opozicije i mislim da Kosovo treba da ima razrađeniju strategiju i sveobuhvatniji pristup i mnogo veće jedinstvo u suočavanju sa ovim izazovima", kazao je on.

Agani ističe da Vlada ima određene taktike koje sprovodi u dijalogu.

"Problem odnosa sa Srbijom je veoma veliki, složen i razumijem taktiku koju Vlada ima po nekim pitanjima gdje se ponekad čini da su u suprotnosti sa zahtjevima koji dolaze sa američke ili evropske strane. Ipak, mislim da postoji dubok osjećaj odgovornosti i da će u određenim trenucima rješenja i odluke koje budu donete biti adekvatne", rekao je on.

Agani kaže da osim na dijalog, Vlada treba da se koncentriše i na pronalaženje rješenja za ostale izazove.

"Ovo je normalan dio retorike vladajuće stranke i kontinuiranog dijaloga između dvije zemlje. Ali ono što mislim da je važno za vladajuću stranku sada i za Vladu Kosova jeste da se mnogo više energije usmjeri na pronalaženje konkretnih rešenja za brojne izazove sa kojima se suočava. Na primjer, rastuća inflacija, energetska kriza, zdravstvena reforma koja je prekinuta i zaustavljena. Nesprovođenje zakonodavstva u oblasti zdravstva je dramatično, imamo godinu dana vladavine, a zakoni se ne primjenjuju", ocjenio je Agani.

Kako dalje ističe, Vlada ne sme da se "izvlači" na izgovore da je trenutna situacija na Kosovu posljedica rada prethodnih Vlada, već da treba da se posveti građanima.

"Pronalazeći nove modele nastavka prekinutih reformi, to je ono na šta treba da se usmjeri pažnja vlade i da se ne slušaju izgovori da se nosimo sa posljedicama delovanja prethodnih vlada. Pogotovo kada su u pitanju razne korupcionaške afere sa kojima se sada suočavaju pravosudni sistem, tužilaštvo, policija i drugi, što je na kraju krajeva pozitivno. Ali mislim da bi mnogo više pažnje trebalo posvetiti budućnosti i konkretnim odgovorima na potrebe građana", zaključio je Agani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online