Djelovali svojevoljno

Bivši šef Kosovske obavještajne agencije (KIA) Driton Gashi, bivši direktor Odjeljenja za državljanstvo, azil i migracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Valon Krasniqi i direktor Uprave za migracije i strance u okviru Granične policije Rahan Sulejmani izjasnili su se na suđenju u Osnovnom sudu u Prištini da nisu krivi po optužbama za prisilnu deportaciju šest turskih državljana sa Kosova u Tursku tokom 2018. godine, prenosi Koha.

Gashi, Krasniqi i Sulejmani optuženi su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Sulejmani optužen i za protivpravno lišavanje slobode.

Poslije njihovog izjašnjavanja i uvodnog izlaganja tužioca, ročište je odloženo.

Sudija Violeta Namani je rekla da su u sudnici i rođaci oštećenih koji ne razumeju albanski jezik, i da ročište treba prekinuti dok sud ne obezbjedi prevodioca.

Apelacioni sud je u decembru 2021. godine potvrdio odluku Osnovnog suda u Prištini, kojom je po drugi put odbio odbacivanje optužnice. Posebno odjeljenje Osnovnog suda u Prištini je 21. maja ove godine potvrdilo optužnicu Specijalnog tužilaštva protiv Dritona Gashija, Valona Krasniqija i Rahmana Sulejmanija.

Oni su ranije zatražili od Osnovnog suda u Prištini da odbaci optužnicu protiv njih, osporavajući čak i dokaze koji se u njoj nalaze.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od 24. februara 2021. godine, Driton Gashi je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio generalni direktor Kosovske obavještajne agencije, kada su od 23. marta do 29. marta 2018. godine, državljani Turske Jihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden, koji su imali legalnu boravišnu dozvolu i pravo na rad na Kosovu, i Osman Karakoje, koji je podneo zahtjev za dozvolu boravka na Kosovu, a čija procedura nije završena, protjerani sa Kosova i predati turskim vlastima.

Optuženi Gashi o njihovom prisilnom protjerivanju nije obavjestio predsjednika i premijera Kosova, niti glavnog kosovskog tužioca kako je predviđeno zakonom, a ta operacija i direktno angažovanje u akciji protjerivanja nije bilo u nadležnosti agencije kojom je rukovodio.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore