Četiri godine i osam mjeseci zatvora

Osnovni sud u Prištini izrekao je osuđujuću presudu protiv Dritona Gashija, bivšeg šefa Kosovske obaveštajne agencije, na četiri godine i osam mjeseci zatvora, zbog izručenja gulenista Turskoj u martu 2021. godine.

Valon Krasniqi, bivši direktor Odjeljenja za državljanstvo i azil oslobođen je optužbi, kao i Rahman Sulejmani, bivši direktor Uprave za migracije i strance u okviru granične policije.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Kosova od 24. februara 2021. godine, Driton Gashi je u vrijeme izvršenja krivičnog djela bio generalni direktor Kosovske obaveštajne agencije, kada su od 23. marta do 29. marta 2018. godine, državljani Turske Cihan Ozkan, Jusuf Karabina, Kahraman Demirez, Hasan Hisein Demir i Mustafa Erden, koji su imali legalnu boravišnu dozvolu i pravo na rad na Kosovu, i Osman Karakoje, koji je podnio zahtjev za dozvolu boravka na Kosovu, a čija procedura nije završena, proterani sa Kosova i predati turskim vlastima.

Optuženi Gashi o njihovom prisilnom protjerivanju nije obavjestio predsjednika i premijera Kosova, niti glavnog tužioca kako je predviđeno zakonom, a ta operacija i direktno angažovanje u akciji protjerivanja nije bilo u nadležnosti agencije kojom je rukovodio.

Gashija, Krasniqija i Sulejmanija sud je teretio su za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja, dok je Sulejmani bio optužen i za protivpravno lišavanje slobode.

Presudu protiv njih objavila je u srijedu predsejdavajuća sudija Violeta Namani, prenosi "Betimi për Drejtësi" (Zakletva pravde). Protiv bivšeg šefa KIA-a Dritona Gashija, sud je izrekao i dodatnu kaznu, zabranu obavljanja funkcija u javnoj upravi u trajanju od četiri godine nakon izdržane kazne zatvora.