Narod umire od zaraze...

Bivši predsjednik Sindikata medicinskih radnika Fitim Havolli rekao je da je pitanje nabavke antikovid vakcina na Kosovu politizovano, kao i da Vlada na čelu sa Albinom Kurtijem u svoje pripritete nije svrstala vakcine koje su neophodne za prevazilaženje situacije sa pandemijom, prenosi Reporteri.

"Nabavka vakcine toliko je politizovana, i nije svrstana u prioritete kao što je to uradio čitav svijet, kako bi se kontrolisala ova pandemija koja nas je poremetila i u zdravstvenom i u ekonomskom smislu. Kod nas su se, pored promjena vlada, samo menjala i politička nezadovoljstva, pa se tako nije ni sledio put svojih prethodnika, kada su u pitanju vakcine, koje su našim građanima veoma potrebne", rekao je Havolli.

Smatra i da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutne situacije sa pandemijom, upravo nabavka vakcina.

"Da bi naše zdravlje i ekonomija bili zaista otvoreni i da bi oživeli život koji je na najekstremniji način oštećen i sve pore života poremećene, u tom pogledu treba učiniti još. Ja samo vidim rasprave i obračune, umjesto pronalaženja svih načina za nabavku vakcina", naglasio je Havolli.

Istakao je da je zdravstveni sistem na Kosovu krhak, zbog čega veliki dio zaposlenih u zdravstvu i donosi odluku da napusti Kosovo.

"Zapravo od poslijeratnog perioda nadalje, zdravstveni sistem na Kosovu je krhak i nije postojao odgovarajući institucionalni pristup, a sada su se problemi samo nagomilali. U izuzetno smo delikatnoj situaciji kada pored nedostatka zdravstvenog osoblja imamo još jednu zabrinutost, da oni koji su tu žele da napuste svoj posao", rekao je Havolli.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri