ZDRAVLJE

Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta New Mexico razvili su potencijalnu vakcinu koja bi mogla sniziti holesterol, glavni faktor rizika za bolesti srca i moždani udar.

Studija detaljno opisuje učinkovitost vakcine u snižavanju holesterola i pokazuje da jednako učinkovita kao skupi lijekovi poznati kao inhibitori proteina PCSK9, piše Medtigo.

Autor studije, profesor Bryce Chackerian naglasio je potrebu za jeftinijim i široko primjenjivim pristupom, a cilj razvoja vakcine je rješavanje globalnog utjecaja visokog holesterola na javno zdravlje.

Vakcina cilja PCSK9 protein, proizveden u jetri koji cirkuliše krvotokom i negativno regulira metabolizam LDL holesterola. Visoke razine ovog proteina dovode do povišenog LDL holesterola što pridonosi stvaranju opasnih plakova koji blokiraju prohodnost krvnih žila.

Doza vakcine bila bi učinkovita oko godine dana. Iako je vakcina pokazala obećavajuće rezultate u pokusima na životinjama, sljedeći koraci su ispitivanje na ljudima, što će trajati godinama.

Potencijalan utjecaj ove vakcine na globalno kardiovaskularno zdravlje je značajan i nudi nadu za rješavanje problema visokog holesterola i s njime povezanim rizicima.

Cilj naučnika je da vakcina bude dostupna u sljedećih 10 godina.

Izvor: Medtigo/Faktor