KRIZA PRETILOSTI

Nagli porast potražnje za lijekovima za pretilost bio je centralna tema najvećeg svjetskog sajma industrije farmaceutskih usluga u Barseloni prošle sedmice. Eksplozija prodaje lijeka za mršanje Wegovy, puštenog na američko tržište sredinom 2021. godine, pretvorio je dansku farmaceutsku kompaniju da u najvredniju firmu u Evropi.

Budite oprezni

Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

Američki konkurent Eli Lilly postao je ove godine najvrednija svjetska zdravstvena kompanija uoči odobrenja lijeka za dijabetes Mounjaro kao tretmana za mršanje u SAD-u, a koje se očekuje do kraja ove godine.

Dok svijetom vlada kriza pretilosti, stručnjaci predviđaju da bi tržište lijekova za mršanje moglo dosegnuti 100 milijardi dolara do 2030.

Neke firme, poput West Pharmaceutical Servicesa, čija je cijena dionice porasla 37 posto u proteklih godinu dana na krilima te potražnje, već proizvode dijelove za injekcijske olovke i izdašno zarađuju na tome, piše Poslovni.hr.

Druge, specijalizirane za dijelove proizvodnog procesa za injekcije, mjerkaju kako povećati udio tržišnog kolača i razmišljaju o povećanju svojih proizvodnih kapaciteta.

Oba lijeka Wegovy i Mounjaro, koji se daju jednom sedmično, nazivaju se agonisti GLP-1 receptora i izvorno su razvijeni za dijabetes tipa 2, a smanjuju glad.

– Imati kapacitet za zadovoljenje potražnje GLP-1 danas je zlato. Postoji i "utrka u naoružanju" da se osvoji taj tržišni udio – rekao je viši investicijski bankar za zdravstvo u Jefferiesu Tommy Erdei.

Nakon ispuhivanja efekta vakcina protiv Covida 19, koje je proizvođačima donijelo milijarde neočekivanih prihoda, lijekovi za mršanje gledaju se kao proizvod koji može pomoći nadoknaditi gubitak prihoda.
  Izvor: Poslovni.hr/Faktor