Zabrinjavajuće

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova Safet Gërxhaliu istakao je da je neophodno da javnost bude upućena u to kakva je realna ekonomska slika na Kosovu, i da političari moraju da prestanu da politizuju i zloupotrebljavaju rezulatate ekonomskog razvoja kako bi prikupili glasove birača, prenosi Ekonomija onlajn.

"Ono što treba da brine na Kosovu je ekstremna politizacija svake pore kosovskog društva, s tim u vezi smo uvijek isticali da statistika na Kosovu daje tačne rezultate, ali trend koji se uočava je ekstremna politizacija statistike i u tom pravcu se pretvorila u debatu između pozicije i opozicije, ali i između pozicije i stručnjaka u određenim oblastima. Ne može biti napretka i ekonomskog razvoja, bez čvrste ekonomske analize, ne može biti ekonomskog razvoja za budućnost bez tačnih i konkretnih rezultata ekonomskih pokazatelja na Kosovu. Strašno je kada se gubi povjerenje čak i u statističke analize", rekao je Gërxhaliu.

Smatra da politika Kosova treba uvijek da bude usmerena na poboljšanje života građana, a ne samo tokom kampanje.

"Zbog toga je definitivno vreme kada privredu treba depolitizovati, vrijeme je kada stručnjaci u određenim oblastima treba da govore o konkretnim rezultatima i analizama, a ne uvijek politika i političari. Smatram da je ključni indikator koji se zanemaruje od strane lokalnih institucija šta građani danas misle, kako žive i kakva im se budućnost nudi. Smatram da to treba da bude briga svih onih koji su akteri u politici. Oni moraju više da misle o državi i građanima. a ne samo o prebrojavanju glasova i moći", ocjenio je on.

Istakao je da je zabrinjavajuće to što su, sa jedne strane, na Kosovu cijene i inflacija u porastu, dok je minimalna zarada najniža u regionu.

"Imamo rast cijena, stagnaciju u padu cijena i slabu kontrolu špekulativnog pristupa, a  činjenica je i da imamo najnižu minimalnu zaradu u regionu. Kosovo se prazni iz raznih ekonomskih i socijalnih razloga", upozorio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online