Auto-put, željezničke pruge, radna mjesta...

Sporazum o promociji investicija između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova, koji je stupio na snagu 3. februara, omogućiće izgradnju auto-puta od Prištine do Merdara i železničke pruge u vrednosti od 150 miliona eura, rekao je v.d. ministra za infrastrukturu na Kosovu Arban Abrashi, prenosi Gazeta Express.

Abrashi je istakao da će time biti omogućeno otvaranje novih radnih mjesta, a da će pored izgradnje autoputa i železnice, stupanje na snagu ovog sporazuma biti posebno važan jer će podržati privatni sektor kroz finansijske proizvode.

"Mogućnosti za finansiranje preduzeća i projekata kroz pristup DFC fondovima biće odličan podsticaj i prilika za kosovske preduzetnike, što će uticati na ukupan razvoj zemlje i otvaranje novih radnih mjesta", rekao je Abrashi.

Auto-put od Prištine do Merdara, dugačak 27 kilometara, poznat i kao "Auto-put mira" jedan je od projekata koji je obuhvaćen Vašingtonskim sporazumom između Kosova i Srbije i košta približno 200 miliona eura, dok željeznički segment Priština - Merdare, u dužini od 45 kilometara, dostiže 150 miliona eura.

DFC je Američka banka za razvoj koja sa privatnim sektorom finansira rješenja za najkritičnije izazove sa kojima se suočava svijet u razvoju.

Oni ulažu u razne sektore, uključujući energetiku, zdravstvo, kritičnu infrastrukturu i tehnologiju. DFC takođe obezbjeđuje finansiranje za mala preduzeća i žene preduzetnice, sa ciljem stvaranja radnih mjesta na tržištima u razvoju.

Izvršni direktor Američke privredne komore Kosova Arian Zeka kaže da će pokretanje primjene DFC sporazuma pomoći privatnom sektoru da ima pristup finansijama.

"To su finansijski proizvodi, oni su finansijski instrumenti, slični bilo kojoj drugoj finansijskoj instituciji, koji se daju preduzećima, u ovom slučaju se daju preduzećima da investiraju na Kosovu ili da prošire svoje investicije na Kosovu i u regionu", rekao je Zeka.

On je naglasio da će ovaj sporazum imati pozitivne efekte na strane investitore, koji će lakše odlučiti da prošire svoj kapital na Kosovu.

"Neizbježno je da, slično ostalim finansijskim institucijama, kao što je slučaj sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, investitori mogu uživati alternativni pristup finansijama", kaže Zeka.

Prema njegovim riječima ovaj sporazum uključuje i finansiranje duga, ulaganja u kapital, osiguranje od političkog rizika i grantove u tehničkoj pomoći.