Mrtvo slovo na papiru!

Navršavaju se tri godine od Vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova, koji su tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali u Beloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa. Kosovski i srpski lider su stavili potpise na dva dokumenta, koja se samo neznatno razlikuju – u posljednjoj tački. Iako je, prema tumačenjima većine pravnika, riječ o pravno neobavezujućim izjavama o namjerama, implementacija sporazuma, ispregovaranog uz posredovanje SAD, preuzeta je kao politička obaveza.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u Bijeloj kući, nakon potpisivanja sporazuma da su Priština i Beograd posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

Tadašnji premijer Kosova Avdullah Hoti ocjenio je da je sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije veliki korak u normalizaciji odnosa dvije zemlje, koji treba da se okonča međusobnim priznanjem.

„Vjerujem da se radi o istorijskom sporazumu u smislu značaja koji ima u pravcu postizanja konačnog sporazuma. Iz Bijele kuće su uvijek dolazile samo dobre vijesti za Kosovo, tako je i danas sa sporazumom koji je postignut u prisustvu predsjednika Trumpa i njegove administracije poslije dugog posla koji je urađen sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost i sa ambasadorom Grennelom“, kazao je Hoti novinarima poslije sastanka u Bijeloj kući.

Prema njemu dva su glavna pitanja u ovom sporazumu.

„Kao što znate radi se o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa dvije zemlje i prvi je korak ka punoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima kojima je predviđeno ulaganje od milijardu eura na Kosovu“, kazao je tada Hoti.

Dodao je i da ima obećanje predsjednika Trumpa i njegove administracije da će svi projekti predviđeni sporazumom početi da se ostvaruju od sljedeće godine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić tada je istakao da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

On je ranije izjavio da je između Kosova i Srbije postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak napred.

Vučić je takođe, objavio je na Instagram nalogu "buducnostsrbijeav" da je imao odličan sastanak sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.