Šta su rekli ambasadori

Savjet bezbbednosti Ujedinjenih Nacija održao je u ponedjeljak sjednicu na kojem je razmatran šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonia Guteresa o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK). Svi predstavnici zapadnih sila osudili su napad na Policiju Kosova u Banjskoj i pozvali na procesuiranje odgovornih. Predstavnik SAD kazao je da "pojedinci koji su pobjegli u treće zemlje treba da budu izručeni ili procesuirani“.

Predstavnik SAD je rekao da Vašington "snažno osuđuje nasilje naoružanih napadača" na Policiju Kosova u selu Banjska koje je dovelo do smrti policajca Afrima Bunjakua.

"Taj napad je bio direktna prijetnja kosovskim građanima i ugrozio je NATO i EU osoblje. Neophodna je puna odgovornost počinilaca napada. Pojedinci koji su pobjegli u treće zemlje treba da budu izručeni ili procesuirani“, kazao je on.

Naveo je da SAD upozoravaju obje strane da ne preduzimaju "eskalatorne poteze" i da se posvete dijalogu, ukazavši da je važno ostvariti napredak u primjeni svih obaveza iz briselskog dijaloga.

Američki diplomata je naveo da je UNMIK odavno ispunio svoj mandat i dodao da SAD pozivaju Savet bezbjednosti da donese odluku o okončanju te misije.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja ocijenio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu znatno pogoršana posljednjih mjeseci i za to okrivio vlasti u Prištini.

On je zatražio povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosova i uklanjanje njihovih objekata.

Nebenzja je rekao da je Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN, iz juna 1999. godine, jedini okvir za nalaženje rješenja u sporu Beograda i Prištine, ocjenivši da ona nema alternativu. Naveo je da je rad UNMIK-a itekako potreban, imajući u vidu situaciju na Kosovu.

Predstavnik Velike Britanije je rekao da je London duboko zabrinut zbog bezbjednosnih izazova na sjeveru Kosova i ukazao da je od ključne važnosti da pravdi budu privedeni odgovorni za napad u Banjskoj.

"Pozivamo Srbiju da u potpunosti sarađuje sa istragama koje su u toku i da preduzme korake u vezi sa prekograničnim organizovanim kriminalom i krijumčarenjem oružja“, naveo je britanski diplomata.

On je ukazao da je normalizacija odnosa dve strane od ključnog značaja i dodao da ih London poziva da se posvete dijalogu da bi našli obostrano prihvatljivo rešenje.

"Strane treba da poštuju preuzete obaveze i da se uzdrže od jednostranih poteza i od retorike koja bi umanjila izglede za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa“, naveo je on.

Britanski diplomata je ukazao da i Beograd i Priština treba da daju doprinos kako bi Zajednica srpskih opština (ZSO) na Kosovu bila što prije formirana.

Založio se za povratak zemlje Visokim Dečanima

Ocijenio je da su „uslovi na terenu neprepoznatljivi u odnosu na 1999. godinu i dodao da treba razmotriti kako da se misija UNMIK prilagodi novim okolnostima.

Predstavnica Francuske je rekla da Pariz osuđuje neprihvatljiv napad na Policiju Kosova u Banjskoj i da odgovorni moraju da budu procesuirani. Navela je da i Srbija i Kosovo moraju bezuslovno da se vrate dijalogu da bi našli rješenje.

Ukazala je da je neophodno primeniti sve postignute sporazume, što uključuje formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO). Dodala je da je napredak u dijalogu od ključnog značaja za evropsku perspektivu obje strane.

Predstavnik Kine je rekao da je pozicija Pekinga jasna: podržava strane da kroz dijalog i konsultacije nađu obostrano prihvatljivo rješenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbjednsti UN.

"Suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba da budu poštovani u potpunosti“, naveo je kineski diplomata.

Ukazao je da se Kina protivi jednostranim potezima kosovskih vlasti koji su podigli tenzije i da ih poziva da se vrate na pravi put dijaloga i konsultacija.

Naveo je i da Priština treba da ispuni sve obaveze preuzete u dijalogu sa Beogradom.

Dodao je da Peking podržava misiju UNMIK u sprovođenju mandata dobijenog na osnovu Rezolucije 1244.