Europalamentarac

Ako Milan Radoičić ne bude izručen Prištini, to će zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova, a potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji, kaže poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula koji je sastavio tekst nedavno usvojene Rezolucije o sukobu u Banjskoj

Evropski parlament prošle nedelje je velikom većinom usvojio Rezoluciju kojom poziva države članice EU da uvedu ciljane restriktivne mere protiv destabilizujućih aktera u Srbiji povezanih sa napadom na kosovske policijske službenike. Ova je situacija ozbiljan izazov i test za sve aktere u regionu, tvrdi Picula.

"Važno je napomenuti i da je Evropski parlament već nekoliko puta ranije izrazio duboku zabrinutost zbog situacije na Kosovu i potezima srpskih vlasti, naročito zbog odnosa Beograda sa Rusijom i Kinom", ističe Picula.

On navodi da bi restriktivne mere trebalo da uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja protiv destabilizujućih aktera na severu Kosova, poput Milana Radoičića, koji je preuzeo odgovornost za organizovanje pomenutog terorističkog napada, ali i da ne budu ograničene samo na to.

U Rezoluciji se navodi i da je neophodno pojasniti potencijalnu ulogu Rusije u napadu koji se dogodio u Banjskoj. Picula ističe da je to zbog toga što Rusija godinama kontinuirano pokušava da  destabilizuje  Zapadni Balkan.

"Iako za sada još nema nepobitnih informacija o upletenosti Rusije u vezi s napadom u Banjskoj, mnogi su zabrinuti zbog sve zaoštrenijih geopolitičkih odnosa koji se prelamaju širom regiona. Srbija, koja nije uvela sankcije Rusiji, održava bliske odnose s Kremljom. Aleksandar Vučić ima kontroverzne pozicije prema EU, a izrazito afirmativne prema Moskvi i Pekingu što dodatno pojačava pažnju Zapada na geopolitičku dinamiku u regiji", navodi Picula u intrvujuu za Novu.

Picula kaže i da nema informacije iz istrage, osim onih dostupnih javnosti i ne može da potvrdi verodostojnost svih izjava koje dolaze iz Prištine u vezi sa ovim slučajem.

U Rezoluciji se apeluje na Srbiju da u potpunosti sarađuje u istragama. Na pitanje da li Srbija sarađuje, poslanik Evropskog parlamenta kaže:

"Apelovalo se na Srbiju i da uvede sankcije Rusiji, pa to nije učinila, a u pitanju su bili daleko jači pritisci iz EU. To što nije članica EU, nikako ne bi smelo da znači da bi Srbija kao zemlja kandidatkinja kojoj je stalo do bezbednosti na evropskom kontinentu i na svojim granicama smela uzeti za pravo svesno ugrožavanje mira u regionu i teško stečenog i krhkog primirja nakon raznih konflikata".

Pucula je istako da Evropski parlament traži ukidanje restriktivnih mera protiv Prištine zbog načina kojim su uvedene nakon ozbiljnog majskog incidenta kada je odgovornost pripisana isključivo kosovskoj strani.

"To ne znači da su svi sporazumi već sprovedeni, jer nažalost nisu, ali je to deo nastojanja da se obnove pregovori i podstakne postizanje neophodnog kompromisa".

Odbijanje izručenja Milana Radoičića može samo dodatno zakomplikovati ionako teške odnose Srbije i Kosova tvrdi poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula.

"Osim toga, potencijalne reakcije međunarodne zajednice mogu rezultirati još strožim političkim i diplomatskim delovanjem prema Srbiji".