Spremna uvesti nove mjere

Evropska unija (EU) izražava zabrinutost što Srbija i Kosovo ne sprovode svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma o putu normalizacije i njegovom Aneksu za implementaciju, koji su strane dogovorile ranije ove godine, a koje su za njih obavezujuće i igraju ulogu na evropskom putu strana, poručuje se u saopštenju koje je izdao šef evropske diplomatije Josep Borrell u ime svih država članica EU.

Putem ovog saopštenja se traži od strana da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što podrazumeva početak primene dogovora na osnovu Predloga EU.

Najnoviji predlog EU o koracima za primenu dogovora je bio razlog zašto se neuspešno završila poslednja runda dijaloga lidera koja je održana 14. septembra u Briselu.

Visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Borelj je za kraj susreta optužio kosovskog premijera navodeći da on nije prihvatio evropski predlog o primeni dogovora koje su strane postigle u februaru i aneks o implementaciji koji je usaglašen u martu ove godine.

Kurti je na kraju sastanka, optužio evropskog posrednika Miroslava Lajčaka da nije nepristrasan. Iste navode je ponovio u Prištini, u ponedeljak 18. septembra.

U saopštenju koje je izdato u utorak 19. septembra rano ujutro se podsećaju strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

Traži se od njih da primene sve prethodne sporazume iz dijaloga a posebno se podvlači da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU spremna da uvede nove mere

Putem ovog saopštenja se potvrđuje da je EU spremna da uvede i nove mere protiv strana ako se to pokaže potrebnim.

Naime, EU je sredinom juna uvela mere protiv vlade Kosova zbog neispunjenja zahteva koji datiraju od 3. juna a koji uključuje povlačenje policijskih jedinica iz opštinskih objekata na severu, povlačenje gradonačlenika iz zgrada te raspisivanje vanrednih izbora za četiri opštine na severu Kosova.

"Zahtevi dati u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni. Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema stranama, ako bude potrebno", poručuje se putem ovog saopštenja.

Podseća se na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije te se u tom smislu traži "najbrže rešenje da se omogući raspisivanje izbora". Podstiču se kosovski Srbi da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU ovim saopštenjem poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

Obe strane odgovorne za deeskalaciju na severu Kosova

U saopštenju koje je izdao Žozep Borelj u ime svih država članica EU, izražava se posebna zabrinutost zbog nedostatka napretka u procesu deeskalacije tenzija na severu Kosova i odgovornost za ovo se prebacuje na obe strane.

"Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta", podvlači se u izdatom saopštenju.

U ovom kontekstu, ocenjuje se da potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici, "nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju da dalje povećaju tenzije".

Takođe se ističe da neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih kadeta kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su "neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti".

"Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga", navodi se u saopštenju.