Putuje u Vašington

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak objavio je u nedelju, 18. juna, da putuje u Vašington na razgovore o situaciji na severu Kosova.

"Ići ću u Vašington na poziv američkih partnera. Intenzivno ćemo razgovarati o daljnjem putu i idućim koracima", napisao je Lajčak na svom profilu na Facebooku, ne navodeći detalje i termin planiranog sastanka u SAD.

Podsetio je da su tenzije između Srbije i Kosova, te situacija na severu, bile teme razgovora na "Prespanskom forumu za dijalog", koji je održan 15. juna u Severnoj Makedoniji.

Takođe, naveo je da je obavestio ambasadore NATO-a i EU o situaciji na sjeveru Kosova, ističući da je neophodno poduzeti korake ka smirivanju tenzija.

"Tokom poseta sedištu NATO-a, susreo sam se i sa zamenikom glavnog sekretara Mirceom Geoanom s kojim sam razgovarao o situaciji na severu Kosova. Složili smo se da treba poduzeti hitne korake za deeskalaciju", napisao je Lajčak.

Kosovo i Srbija su dio dijaloga o normalizaciji odnosa u kome posreduje EU od 2011. godine. Strane su potpisale niz sporazuma, ali nisu svi provedeni.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell najavio je da će pozvati predstavnike Kosova i Srbije naredne sedmice u Brisel, na hitan sastanak za upravljanje krizama.