Netačne tvrdnje

Bivši premijer Kosova Isa Mustafa poručio je da nisu tačne tvrdnje Albina Kurtija da je Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015. godine prekršen Ustav, i da premijer Kurti to čini kako bi izbjegao da se o nacrtu Statuta ZSO izjasni Ustavnom sudu.

Mustafa je na Facebooku naveo da Kurti treba da zna da se Ustavni sud nije pozabavio Sporazumom iz 2013. godine, koji je ratifikovan u Skupštini glasovima više od dvije trećine poslanika.

"Dakle, nije okvalifikovano da Sporazum krši principe Ustava. Istina je da se sud na zahtjev predsjednce Atifete Jahjage bavio samo dokumentom o principima iz 2015. godine“, napisao je Mustafa.

Citirao je dio presude, u kojem se navodi da će „se osnovati Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom, kako je predviđeno Prvim sporazumom, koji je ratifikovala Skupština Kosova i najavio predsjednik Kosovo“.

"Dakle, nigdje se ne vidi da se ovim sporazumom krši Ustav, ali se kaže da će Udruženje biti osnovano po ovom sporazumu“, dodao je on.

Preneo je i dio presude u kojem se navodi da "principi za ZSO nisu u potpunosti u skladu sa duhom Ustava".

"Nigdje nije utvrđeno da je Ustav prekršen, već da ti principi ’nisu u potpunosti’, odnosno ne u potpunosti, u skladu sa duhom Ustava. Uz to, napominje se da će pravni akt i Statut, kao i njegove izmjene, razmotriti Ustavni sud“, napisao je Mustafa.

Zato zaključuje da je Kurtiju u interesu da Sporazume proglasi neustavnim, kako bi izbjegao da se o nacrtu Statuta ZSO izjasni Ustavni sud.

Navodi i da Kurti svijesno greši kada kaže da je prošle godine postignut novi osnovni sporazum koji „s jedne strane, donosi ’defakto’ međusobno priznanje i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, a sa druge strane , kroz član 7. razmatra nalaze Ustavnog suda o ZSO“.

"Ustvari, novi osnovni sporazum odriče se međusobnog priznavanja (de jure priznanja), poziva se na Rezoluciju 1244… Tačka 7 sporazuma postavlja teritorijalnu političku autonomiju srpske zajednice… Srpskoj pravoslavnoj crkvi garantuje formalnost njenog statusa, koji nije ni manje ni više nego eksteritorijalnost, odnosno država u državi. Nisam čuo da je to ikada Ustavni sud tražio“, napisao je Mustafa.

Što se tiče "defakto" priznanja i normalizacije, Srbija je želju za tim, dodao je ironično, i „dokazala posljednjih dana“.

"U Savjetu Evrope u Strazburu čuli smo da je Kosovo ’bilo, jeste i biće Srbija’, dok su juče maltretirani i hapšeni građani Kosova. Prije toga je u Banjskom Srbija pokušala da prizna ’defakto’ nezavisnost Kosova sa teroristima naoružanim do zuba", napisao je Mustafa.

Izvor: Kosovo Online