Sprovedeno 70 odsto reformi

Premijer Albin Kurti je na šestom sastanku Ministarskog savjeta za evropske integracije poručio je da je Kosovo spremno da dobije status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, ali i za otvaranje pregovora sa EU.

"Agresija Rusije na Ukrajinu vratila je značaj proširenju EU, ne samo kao oblasti socio-ekonomskog prosperiteta, već i kao oblasti mira i bezbjednosti. U decembru 2023. godine, Samit EU sa Zapadnim Balkanom potvrdio je budućnost našeg regiona u EU. Mi smo 15. decembra 2022. u Pragu podnjeli zahtjev za članstvo u EU. Smatramo da članstvo u EU treba da bude zasnovano na meritokratiji. Spremni smo da odgovorimo na hiljade pitanja koja dolaze iz Evropske komisije. Članstvo u EU je strateško rješenje", rekao je Kurti.

Naveo je da je Kosovo sprovelo više od 70 odsto reformi.

"Sproveli smo duplo više od planiranih reformi. Međutim mjere koje su na snazi protiv Kosova su u suprotnosti sa naporima regiona za ubrzanu integraciju u EU", rekao je Kurti.

Zato je istakao da je Kosovo ispunilo sve zahtjeve EU za ukidanje kaznenih mjera i da je sada na Uniji da napravi korak i da ih stavi van snage.