Zloupotreba javnih sredstava

Demokratski savez Kosova ocjenio je da je povećanje broja tajnih tendera tokom mandata ove Vlade Kosova veoma zabrinjavajuće zbog, kako kažu, zloupotrebe javnih sredstava, prenosi Dukađini.

Kako je saopšteno iz te stranke, neistinite su izjave Vlade Kosova da se bori protiv korupcije.

Kako dodaju, zvanični podaci Regulatorne komisije za javne nabavke su propaganda Vlade.

"LDK pomno prati svaku zloupotrebu moći od strane onih koji pokušavaju da zamagle pravu sliku i po svaku cijenu koriste propagandu jer toliko znaju; odnosno sposobni su samo za propagandu", navodi se u saopštenju.

LDK je analizirao i fenomen tajnih ugovora i zbog toga zatražio sastanak u Skupštini i formiranje Istražne komisije.

"Oni, osim što beže, koriste propagandne mehanizme i informacije samo da bi sakrili veliku korupciju koja je zahvatila naše institucije. Prema spisku Regulatorne komisije za javne nabavke za samo tri godine vladavine, Vlada je dodjelila ukupno 781 tajni tender, što znači da je dodjelila tajne tendere u vrijednosti od 209 miliona eura. Dakle, svakog radnog dana vlada daje jedan tajni tender. To je istina i ne samo to", navodi se.

Kako dodaju, prve godine je bilo 30 miliona eura, druge godine 70 miliona; dok je u trećoj godini ostvareno ukupno 109 miliona eura.

"Samo tokom prošle nedjelje potpisano je sedam tajnih tendera u vrijednosti od 4,1 milion eura. Od 781 tajnog tendera sada ih ima 788, dok je od 209 miliona eura već 213 miliona eura. Dakle, milion eura dnevno daje ova Vlada", poručeno je u saopštenju.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini